Hlavní obsah

Cink se těší na brazilskou výheň a atmosféru olympijské vesnice

Praha

Překvapil, když jako zelenáč při debutu na olympijských hrách v pouhých jednadvaceti letech vybojoval v Londýně při závodě horských kol cross country v nabité konkurenci čtrnáctou příčku. O čtyři roky později je Ondřej Cink hvězdou bikové scény doma i v zahraničí. I proto vzhlíží k Riu plný očekávání a optimismu.

Foto: Jaroslav Šnajdr, ČTK

Český biker Ondřej Cink dojel na MS v Novém Městě na Moravě čtvrtý.

Článek

„Ohromně se do Brazílie těším. Na závody i do olympijské vesnice, protože v Londýně jsem její atmosféru nezažil. Na tu jsem zvědavý asi nejvíc," přiznává rodák z Rokycan.

Před čtyřmi lety se závody horských kol konaly daleko za centrem veškerého dění. „Ani to nevypadalo moc jako olympiáda. Bydleli jsme v hotelu, připadal jsem si jako na klasickém závodě. Ale pak jsem minulý rok v Baku při Evropských hrách byl s ostatními sportovci a nadchlo mě to," vypráví Cink.

V Londýně nečekaně vybojoval čtrnáctou příčku. „Nebyl na mě žádný tlak, nikdo nic nečekal. Teď je situace jiná. Vím, že umím zajet super výsledek," připouští Cink, že v Riu bude v odlišné roli. „Chci ten výsledek vylepšit. A o dost míst," neděsí se role spolufavorita Cink, jenž z minulého MS přivezl bronz a letos byl při šampionátu v Novém Městě na Moravě čtvrtý. „Když to nevyšlo na Vysočině, budu bojovat o medaili v Riu. Ale spokojený budu s umístěním do pátého místa, což je rozhodně v mých silách," nepochybuje Cink.

Trať už zná dobře

Olympijskou trať testoval už minulý rok. „Absolvoval jsem tam spoustu tréninků. Třeba jsme objeli sedm kol, což je vlastně jako na světovém poháru. A pak jsme měli testovací závod. Jel jsem v plném tempu, ale měl jsem po sezóně, takže šlo hlavně o test okruhu a závodní rytmus," vypravuje Cink.

Profil okruhu připravenými brazilskými organizátory mu seděl. „Je tam delší kopec, který mi vyhovoval. Cítil jsem se v něm dobře. Bude to rychlý závod, protože jak je trať uměle připravená, je podklad hodně tvrdý. A vše je proložené technickými kamenitými pasážemi," popisoval Cink, jenž si doslova „rochnil" v podnebí provázejícím tréninkový kemp.

Ať je co největší teplo, doufá Cink

„Bylo asi osmatřicet stupňů, což mi vyhovovalo. Vyloženě jsem si vedro užíval. Byl bych rád, kdyby pařilo sluníčko. Nikde se nedá schovat, celá trať je otevřená. Řadě závodníků se v takových podmínkách nejezdí dobře. Často pak přiznávají, že se uvařili. Mě nikdy takový problém nepotkal, tak snad mi počasí bude hrát do karet," vyhlíží už olympijskou bitvu Cink.

Ta je na programu až poslední den her, a tak má dost času, aby vyladil formu. Po nedělním druhém místě z domácího šampionátu se chystá v domácích podmínkách, první srpnové pondělí odletí do Kanady na závod SP. „Zřejmě půjdu na start z plného tréninku, který mám ještě v plánu a je směřovaný k Riu. Příprava bude pokračovat i po závodě, ale vše bude záležet na aktuálním pocitu," vykládá Cink.

Domů už se vracet nebude. „Zůstanu v Montrealu, za což jsem rád. Budu vlastně dva týdny ve stejném časovém pásmu. Navíc v Kanadě bylo vždy dusno a hodně teplo, takže doufám, že ty podmínky budou podobné Riu a já se dobře připravím. V Brazílii pak budu týden před startem, ale to už půjde jen o odpočinek a vyladění formy," přibližuje program Cink.

Reklama

Související témata: