Hlavní obsah

Cyklistický závod plný zápletek vyhrál po krachu favoritů Van Avermaet

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Báječný a napínavý cyklistický olympijský závod vyhrál překvapivě Greg van Avermaet. Stal se druhým belgickým vítězem v historii OH. Na druhém místě skončil Jakob Fuglsang z Dánska a pro bronz si dojel Polák Rafal Majka. V Riu se závodníci potýkali s častými pády, nehoda při sjezdu vyřadila z boje o zlato deset kilometrů před cílem i dosud vedoucí cyklisty Vincenza Nibaliho a Sergia Henaoa.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Olympijský vítěz v cyklistice Greg van Avermaet z Belgie.

Článek
Fotogalerie

Jednatřicetiletý jezdec stáje BMC Van Avermaet dosáhl na životní úspěch. Cyklistické zlato na silnici získal na OH jako druhý Belgičan v historii 64 let po úspěchu Andrého Noyellea.

České kvarteto s lídrem Leopoldem Königem, jemuž měli k úspěchu pomoci Zdeněk Štybar, Petr Vakoč a Jan Bárta, neuspělo. Jako jediný dojel zpět do pevnosti Fort Copacabana, kde závod také začal, Vakoč. Bronzový medailista z loňských Evropských her obsadil 58. místo se ztrátou 20 minut.

Náročný závod o celkové délce 237,5 kilometru, který se jel v atraktivním prostředí a částečně i velmi těsně podél Atlantského oceánu, probíhal zpočátku bez většího vzruchu.

Brzký únik šestice Michal Kwiatkowski (Polsko), Jarlinson Pantano (Kolumbie), Simon Geschke (Německo), Pavel Kočetkov (Rusko), Michael Albasini (Švýcarsko) a Sven Erik Byström (Norsko) nechával peloton dlouho v klidu. Jediným pronásledovatelem byl chvíli Vakoč, ale nikoho dalšího k aktivitě nevyprovokoval a svou snahu brzy vzdal.

V polovině závodu hodně roztáhli ostřejším tempem peloton právě Češi ve spolupráci s Brity. Přestože si uprchlíci vytvořili při kroužení na okruhu Grumari až osmiminutový náskok, ten se začal zvolna tenčit a 100 kilometrů před cílem už byl jen necelé dvě minuty.

Krátce po nájezdu do druhého okruhu závodu Vista Chinesa s takřka devítikilometrovým stoupáním, kde závodníky čekala celkem tři kola, zbývala uprchlíkům k dobru už jen minuta. Navíc někteří začali postupně ztrácet a v čele nakonec zbyli jen Kočetkov a Kwiatkowski.

Po dvou stovkách odjetých kilometrů skončily po nepříjemném pádu ve sjezdu naděje jednoho z medailových aspirantů Richieho Porteho. Australan musel své vystoupení ukončit kvůli potížím s ramenem. Jen chvilku poté zaútočili úspěšně Italové v čele s Vincenzem Nibalim.

Jenže i ten měl v čele necelých 12 kilometrů před cílem těžký pád ve velké rychlosti. Spolu s ním spadl i Kolumbijec Sergio Henao, vzápětí na zemi skončil také Brit Geraint Thomas. Jako jediný z úplné špičky závodu proklouzl bez újmy Majka a na závěrečné rovině měl osm kilometrů před cílem náskok více než 20 vteřin.

Ani to však nakonec nestačilo. Van Avermaet, jenž letos na Tour de France oblékl po vítězství v páté etapě i žlutý dres vedoucího jezdce, projel cílem jako první po šesti hodinách, deseti minutách a pěti vteřinách.

Mezi zklamanými skončil i jeden z favoritů Brit Chris Froome, jenž letos dosáhl na třetí vítězství na Tour de France. Froome dojel na 12. příčce s takřka tříminutovým mankem.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Cyklistika - silniční:
Závod mužů s hromadným startem (237,5 km):
1. Van Avermaet (Belg.) 6:10:05
2. Fuglsang (Dán.) stejný čas
3. Majka (Pol.) -5
4. Alaphilippe (Fr.)
5. Rodríguez (Šp.)
6. Aru (It.)
7. Meintjes (JAR) všichni -22
8. Zejc (Kaz.) -25,
...58. Vakoč -20:00,
König, Štybar, Bárta (všichni ČR) nedokončili.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články