Hlavní obsah

Je olympiáda pro tenisty Top akce? Kontroverzní téma, říká český odborník

Praha

Oznámili, že se nezúčastní. Řada tenistů nakonec nepřicestovala do Ria na olympijský turnaj. Důvodů bylo více - zranění, náročná sezóna, obavy z viru zika. Je olympiáda pro tenisty Top akce, když mají v každém roce na programu čtyři grandslamové turnaje? Z Čechů do Brazílie nakonec neletěla Karolína Plíšková, Tomáš Berdych a nemocný Jiří Veselý. „Je to kontroverzní téma, tenis je individuální sport, který má v roce bezpočet vrcholů, které tvoří image, postavení na žebříčku a samozřejmě i finanční konto. Je těžké vyhradit si čas na tuto část sezóny, pro tenisty to bohužel vrchol asi není,“ řekl ve studiu Božského Ria Vladislav Šavrda, trenér a bývalý kapitán daviscupového týmu.

Vladislav Šavrda ve studiu Božského Ria.Video: Sport.cz

 
Článek

„Od mala ráda reprezentuju Českou republiku, ve Fed Cupu máme skvělý tým, super výsledky. Olympiáda je speciální, jsou to už moje třetí hry, v této sezóně olympiádu řadím nejvýše," nepochybuje Petra Kvitová, která bude v úterý bojovat už o postup do čtvrtfinále.

Turnaj pod pěti kruhy, to jsou hlavně zážitky, které na jiných turnajích nezažijete. V sedmnácti letech to poznala i Barbora Strýcová, která si v Aténách 2004 připadala jako Alenka v říši divů.

Berdych, Plíšková, Veselý, Stan Wawrinka, Roger Federer, Richard Gasquet, Milos Raonic, bratři Bob a Mike Bryanovi, Dominic Thiem, Feliciano López. Jména tenistů, kteří se olympiády neúčastní, každý má svůj důvod.

Nejvíce se skloňoval virus zika. „Pro golfisty a tenisty olympiáda tolik neznamená, mají svoje velké turnaje," myslí si vodní slalomář Jiří Prskavec. „Nás tahle hrozba nezastavila, Rio si jedeme užít a předvést co nejlepší výkon," říká zase tenistka Andrea Hlaváčková.

Reklama

Související témata: