Hlavní obsah

Olympijská medaile pro Česko! Jen místo z Ria přijde z Londýna

Rio de Janeiro

Česká výprava si během olympiády v Riu připsala medailový zisk, nepřišel ale na žádném z místních sportovišť. Dodatečně by měl bronz putovat k oštěpaři Vítězslavu Veselému, jenž původně skončil před čtyřmi lety v Londýně čtvrtý. Jenže v dopingovém vzorku stříbrného Ukrajince Oleksandra Pjatnycji byl nyní objeven anabolický steroid turinabol, a tak bude muset svůj kov vrátit.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Oštěpař Vítězslav Veselý by měl získat dodatečně bronz z olympijských her v Londýně.

Článek

„Je to tak trochu splněný sen, i když trochu jiným způsobem, než by si člověk představoval,“ přiznal Veselý v první reakci na zprávu.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) zveřejnil jména čtyř hříšníků z her v Pekingu 2008 a Londýně 2012, jen v případě Pjatnycji se ale jedná o medailistu.

Veselý v Londýně vyhrál kvalifikaci v osobním rekordu 88,34 m, finálový závod však svěřenci Jana Železného tolik nesedl a s hodem dlouhým 83,34 m skončil bez medaile. Ale zřejmě jen na čtyři roky. Pjatnycja má podle rozhodnutí disciplinární komise MOV vrátit medaili i diplom, atletická federace IAAF dostala pokyn upravit výsledky po Ukrajincově diskvalifikaci.

Na stříbrnou pozici za Keshorna Walcotta z Trinidadu a Tobaga by se tak měl posunout Fin Antti Ruuskanen, bronz by měl připadnout mistru světa z Moskvy 2013 Veselému.

Z atletů získala bronzovou medaili dodatečně už diskařka Věra Cechlová, která bronz z Atén 2004 převzala po devíti letech po diskvalifikaci Bělorusky Iriny Jatčenkové.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články