Hlavní obsah

Střelci po 28 letech jedou z olympiády bez medaile

Rio de Janeiro

Sedm letních olympijských her v řadě platili sportovní střelci v českých barvách za medailovou pojistku. Letos v Riu však vyšli poprvé od roku 1988 naprázdno. Nejblíž medaili byl v trapu David Kostelecký, který ale nakonec obsadil čtvrté místo.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Český střelec David Kostelecký skončil v trapu čtvrtý.

Článek

„Bohužel jsme měli pro letošní olympiádu jen pět míst," mrzelo při ohlédnutí za českou účastí hlavního kouče Vladislava Šaňáka. „A reálně vzato měli reálnější šanci jen David a Adéla Bruns. Měli tu být ale i další. Rychlopalníci Strnad s Podhráským, či skeetař Sychra. Samozřejmě, měli si účast vystřílet," uvedl Šaňák.

Česká, resp. československá střelba se medailově prosadila na letních hrách poprvé v roce 1956 a až do Londýna před čtyřmi lety se závodníkům s přesnou muškou nepodařilo přivézt alespoň jeden cenný kov pouze z Říma v roce 1960 a z Moskvy v roce 1980. O čtyři roky později nebyli v Los Angeles kvůli bojkotu her ze strany komunistického bloku.

„Nedosáhli jsme úspěchu, ale zklamání to není," poznamenal Šaňák. „Davidovi unikla medaile o vlásek, Adéla neměla ideální sezónu a ve finále malorážky ji připravila o lepší umístění jedna rána," poukázal na sedmé místo bronzové medailistky z Londýna.

Mladíček Nepejchal ukázal talent

Ostatní členové týmu o místa ve finále usilovali marně. „Sedmnáctiletý puškař Filip Nepejchal přes své mladí ukázal talent, nebojí se střílet. Skeetařka Libuše Jahodová nestřílela v sezóně dobře, tady navíc zápasila se zraněním. A puškařka Nikola Mazurová byla na první olympiádě," pokrčil rameny Šaňák.

Věří český kouč, že se střelci vrátí na medailovou vlnu za čtyři roky v Tokiu. „Jsme v trochu hluchém období. Odešly letité opory jako třeba Kateřina Emmons a při třítisícové základně je zázrak, že se na olympiádu vůbec někdo dostane. Jen pro srovnání, třeba Německo má základnu 160 tisíc závodníků. A třeba v Londýně neměli žádnou medaili," nastínil Šaňák.

Podle příkladu Nepejchala Šaňák doufá, že se podaří najít další slibné talenty. „Letos jsme měli medaile v juniorských kategoriích, mladí měli dobrý rok. Bude důležité, jak zvládnou přechod mezi seniory. Ale naděje tu je," dodal s optimismem.

Reklama

Související témata: