Hlavní obsah

Energie šla do tribun, netáhlo to. Holuša už sto metrů před cílem tušil, že nepostoupí

Rio de Janeiro

V bitvách plných ostrých loktů, strkanic a hromadných finišů se obvykle mílař Jakub Holuša vyžívá, v olympijském semifinále ale tahal za kratší konec. Z postupové příčky ve svém běhu se propadl až na deváté místo, ještě sedmá pozice by mu účast ve finále zajišťovala.

Foto: David Gray, Reuters

Jakub Holuša se do finále závodu na 1500 metrů neprobojoval.

Článek
Fotogalerie

Klíčové momenty závodu přišly zhruba 200 metrů před cílem před poslední zatáčkou po kontaktu s Alžířanem Taufikem Machlúfím. „Vyhodil mě do třetí dráhy, zrovna ve chvíli, kdy jsem zabíral, takže ta energie šla spíš do tribuny než kolem nich a sto metrů před cílem už jsem věděl, že je to špatný, netáhlo mi to. Chtěl jsem zrychlit, ale už to nešlo," litoval dvojnásobný halový vicemistr světa.

Hned v úvodu závodu se český rekordman na sebe až nezvykle snažil popracovat dopředu, chvíli celé třináctičlenné startovní pole dokonce vedl. „Nechtěl jsem táhnout, ale nikdo tam nešel. Běželo se mi dobře, to tempo bylo pohodové, říkal jsem, že to je závod na mě," líčil svěřenec Jiřího Sequenta.

Ve vyrovnaném doběhu semifinále Holušu na devátém místě v čase 3:40,83 dělilo od vítězného Keňana Asbela Kipropa jen 110 setin. „Čím se běží pomaleji, závodníci jsou vyrovnanější, v posledním kole zrychlí každý a rozhodují centimetry, maličkosti, třeba i to, kdo co posnídal," vyprávěl osmadvacetiletý rodák z Opavy.

Reklama