Hlavní obsah

Zlatý Krpálek se maskoval. Chodil v čepici a v kapuci, aby ho lidi nepoznali

Praha

Telefon mu hlásil tolik zpráv, že je ještě nestihl všechny přečíst. Daň za olympijské zlato Lukáše Krpálka je zvýšený zájem o jeho osobu. Občas až takový, že se na něj manželka zle podívala, když se snažil vyjít vstříc i během oběda. "Ozvalo se mi hrozně moc lidí, ale většině jsem nemohl odepsat, ještě teď mám nějaké zprávy nepřečtené, nešlo odepsat všem, musí to pochopit,“ omlouval se judista na srazu s fanoušky po příletu všech sportovců z Ria.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Judista Lukáš Krpálek se zlatou medailí z LOH 2016 z brazilského Rio de Janeira.

Článek
Fotogalerie

Medailisté z Ria odpovídají, jestli je deset medailí z OH dost.

Jaký má program olympijský vítěz, když se vrátí domů?

Musím říct, že to bylo náročné potom, co jsme přijeli do České republiky. Od té doby jsem se skoro nezastavil. Bral jsem neznámá čísla i při obědě, manželce se to moc nelíbilo. V pátek jsem říkal, že dělám poslední rozhovor, beru rodinu a jedu na víkend pryč. Tento týden bude ještě náročnější, ale je to hrozně příjemná povinnost, dělám to rád. Když přišel takový úspěch, jsem rád, že to můžu fanouškům vrátit a poděkovat.

Těšíte se, až se vše vrátí do normálních kolejí - tělocvična, posilovna?

Po skončení turnaje jsem řekl, že dva měsíce nechci nic dělat, ale po víkendu jsem už přemýšlel, kdy si půjdu zacvičit, chybí mi to. Zajdu ale maximálně do posilovny, do kimona ještě nepůjdu. Pomalu se začnu připravovat do těžší váhy.

Dokázal jste přes víkend uniknout fanouškům?

Bylo to náročné, přestože jsem chodil s kapucí a v čepici. Pořád mě někdo zastavoval, ale to jsou příjemný věci. Manželka z toho asi není nadšená, když se jdeme projít a furt nás někdo zastavuje. Ten zájem je hlavně teď, časem pomine.

Jste také mistr světa, ale se zájmem kolem olympiády se to asi nedá porovnat, je to tak?

Olympiáda je úplně něco jiného, sleduje ji hrozně moc lidí, je to jednou za čtyři roky. Vyhrát ji je nesmírná radost. Jsem rád, že jsem vyhrál Evropu, svět i olympiádu. Už se hrozně moc těším, až budu moc zase bojovat, i když vím, že to bude hodně těžký ve vyšší váhové kategorii.

Pomůže váš úspěch českému judu?

Dlouhodobě se snažím, aby bylo judo více populárnější. Dětí se hlásí víc a víc. Věřím, že to lidi budou chtít sledovat a haly budou plné. Když vidím v jiných státech, jaká tam je úroveň, tak mě to mrzí, tady je fotbal, hokej, tenis a malé sporty už tolik nejsou vidět. Udělám pro judo maximum. Pro děti je ale hlavní, že sportují a nesedí jen u počítače.

Zlato z olympiády přinese zvýšený zájem sponzorů, už máte nějaké informace?

Zatím nemám žádné, nevím, jak to bude.

Říkal jste, že se těšíte na syna, ukázal jste mu medaili?

Měl ji na krku, ale akorát jsem mu ji položil na bříško, jinak ji mám skoro pořád u sebe.

Sledoval jste olympiádu v televizi, když jste se vrátil?

Sledoval. Snažil jsem se být skoro pořád doma, jak jsem někam šel, už jsem se pryč nedostal. I v noci jsem stával, když chtěl malý jíst. Nakrmil jsem malého a pustil si rovnou televizi a koukal. Dá se říct, že jsem viděl skoro všechno.

Reklama

Související témata: