Hlavní obsah

Dráhař Kelemen v keirinu neuspěl. Kenny a Trottová mají další zlaté medaile

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Dráhový cyklista Pavel Kelemen neuspěl ani v opravné jízdě 1. kola olympijského závodu v keirinu a vystoupení v Riu de Janeiro tak pro něho skončilo neúspěchem. Úřadující mistr Evropy dojel při druhém pokusu o postup poslední stejně jako předtím v rozjížďce a obsadil dělenou 21. příčku. Při třetím startu v Brazílii se i potřetí radoval ze zisku zlata Brit Jason Kenny.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Český dráhař Pavel Kelemen.

Článek
Fotogalerie

Pětadvacetiletý Kelemen se v Brazílii představil nejdříve ve sprintu, v kterém skončil sedmnáctý, a nedařilo se mu ani v keirinu. "V tom jsem chtěl hlavně uspět, ale když nohy nejsou, tak nejsou. Když mám formu, tak se mi nohy točí samy, ale tady jsme to pořád drhnul, musel jsem do toho dřít a na konec nezbyly síly," řekl Kelemen. "Přípravě jsem věnoval všechno, co šlo, ale bohužel forma sem úplně přesně nepřišla."

V sedmičlenné rozjížďce o dvě postupové příčky na úvod keirinu jel Kelemen za závodníky vedoucí dernou na posledním místě. Po jejím odstoupení v polovině šestého z celkem osmi okruhů sice bojoval o lepší pozici, jenže dopředu se protlačit nedokázal. "Chtěl jsem se natlačit dopředu, ale rozjelo se to hned za dernou a dopředu už jsem se nedostal. S tím už neuděláte nic," řekl Kelemen.

V opravě čtyř jezdců o jedinou postupovou pozici jel dlouho druhý za Kanaďanem Hugem Barrettem. "Kanaďan trošku neumí jezdit na kole. Přestal jet, pak přijel zezadu Awang jak rozjetý vlak. A moje nohy..., nebylo to ono," řekl Kelemen. Favorizovaný Azizulhasni Awang z Malajsie se přes něj přehnal a Kelemen na něj v cíli ze čtvrté příčky ztratil 18 desetin. Před ním byl Kanaďan i Nizozemec Theo Bos.

Trottová má druhé zlato

Na skvělou první polovinu omnia, kterou rozjely v pondělí ženy, navázala hlavní favoritka Laura Trottová a získala v Riu druhé zlato. Po triumfu v týmovém stíhacím závodu ještě zvýraznila svou pozici nejúspěšnější Britky historie se čtyřmi nejcennějšími kovy z OH.

Čtyřiadvacetiletý Trottová si vedla suverénně v celém dráhařském šestiboji. Z prvních pěti disciplín tři vyhrála a jednou byla druhá. V bodovacím závodě o délce 25 km na 100 kol sice vyhrála jediný z 10 bodovaných sprintů, ale prémii 20 bodů si připsala i ve chvíli, kdy najela jedno kolo na ostatní a své vítězství si s přehledem pohlídala.

S velkým odstupem 24 bodů za Trottovou, která jich nasbírala celkem 230, získala stříbro Američanka Sarah Hammerová. Stejně jako Britka si zopakovala medailový double z týmové stíhačky a omnia z Londýna - jenže kompletně ve stříbrném provedení, neboť Trottová skončila vždy před ní. Bronz za 199 bodů vybojovala Belgičanka Jolien D'Hooreová.

Kenny pozlatil i svůj třetí start v Riu

Vítězem keirinu se na závěr olympijských dráhařských disciplín v Riu de Janeiro stal Brit Jason Kenny. V Brazílii tak dosáhl již na třetí zlatou medaili. Díky ní se v historickém přehledu dotáhl na jiného velikána dráhy Chrise Hoye na pozici nejúspěšnějšího britského sportovce v počtu olympijských triumfů. Osmadvacetiletý rodák z Boltonu má nyní na kontě šest zlatých a jednu stříbrnou medaili, tedy přesně stejnou sbírku jako Hoy.

Kenny dokázal pozlatit i svůj třetí start na těchto hrách. V jejich průběhu si mohl vychutnat vítěznou radost již v týmovém a individuálním sprintu.

Co do počtu medailí je před touto dvojicí díky jedné zlaté z Ria v týmové stíhačce jiný cyklista Bradley Wiggins. Ten si dosud pověsil na krk pětkrát zlato, jednou stříbro a dvakrát bronz.

Šestičlenné finále keirinu nabídlo mimořádně dramatický průběh. Bylo totiž dvakrát kvůli porušení pravidel zastaveno. Při třetím pokusu předvedl Kenny skvělou taktickou jízdu a také nejsilnější nohy. Druhý skončil Nizozemec Matthijs Büchli, bronz si vyjel Azizulhasni Awang z Malajsie.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Cyklistika - dráhová:
Muži - keirin:
1. Kenny (Brit.)
2. Büchli (Niz.)
3. Awang (Malaj.)
4. Eilers (Něm.)
5. Zapata (Kol.)
6. Zielinski (Pol.)
7. Webster (N. Zél.)
8. D'Almeida (Fr.)
21. Kelemen (ČR)
Ženy:
Omnium (konečné pořadí po 6 disciplínách):
1. Trottová (Brit.) 230 b.
2. Hammerová (USA) 206
3. D'Hooreová (Belg.) 199
4. Ellisová (N. Zél.) 189
5. Dideriksenová (Dán.) 189
6. Wildová (Niz.) 183
7. Mejiasová (Kuba) 173
8. Edmondsonová (Austr.) 168
Sprint:
Finále:
Vogelová (Něm.) - Jamesová (Brit.) 2:0 (11,237, 11,312)
o 3. místo:
Marchantová (Brit.) - Ligtleeová (Niz.) 2:0 (11,237, 11,424)
Další pořadí:
5. Čung Tchien-š' (Čína)
6. Lee Wai Sze (Hongkong)
7. Krupeckaiteová (Lit.)
8. Vojnovová (Rus.)

Reklama

Související témata: