Hlavní obsah

Bikerka Nash na medaili nakonec nedosáhla, zvítězila mladá Švédka

Praha
Aktualizováno

Česká bikerka Kateřina Nash se hned po startu olympijského závodu na horských kolech prokousala do čela a po celý jeho zbytek pošilhávala po jednom z cenných kovů. Nakonec ale skončila na pátém místě. Zvítězila dvaadvacetiletá Švédka Jenny Rissvedsová, druhá dojela Polka Maja Wloszczowská a bronz vybojovala Kanaďanka Catharine Penderlová.

Foto: Images Sports Toman/World Petr, ČTK

Bikerka Kateřina Nash si plácá s diváky.

Článek
Fotogalerie

Osmatřicetiletá Nash se v součtu s během na lyžích, v němž reprezentovala v minulosti, představila již na páté olympiádě. Na horských kolech startovala potřetí a dosáhla na suverénně nejlepší výsledek v této disciplíně.

Rissvedsová předvedla skvělý výkon po celou dobu hodinu a půl dlouhého závodu. Když v závěrečném z šesti celých okruhů, jež následovaly po krátkém zaváděcím, setřásla povedeným nástupem Wloszczowskou, stala se první švédskou šampiónkou v cyklistice pod pěti kruhy.

Zkušená česká závodnice klání na atraktivní trati s délkou okruhu 4,85 kilometru dobře rozjela a dokonce se v jednu chvíli objevila v čele pelotonu. Pak ale převzala taktovku Švýcarka Linda Indergandová a ujela ostatním. Trio pronásledovatelek tvořily Rissvedsová s Wloszczowskou a další Švýcarkou Jolandou Neffovou, Nash byla v tu chvíli sedmá.

Ve třetím kole dojelo silné trio adeptek na medaile Indergandovou, jíž docházely síly, Nash se dostala zpět do pohody a byla součástí další skupinky. V průběhu čtvrtého okruhu byla chvilku i čtvrtá, a když ji dostihly spolupracující Kanaďanky Pendrelová s Emily Battyovou, začaly se společně dotahovat na osmou ženu silničního závodu Neffovou.

Rissvedsová s Wloszczowskou ujely

V nájezdu do posledního kola bylo zřejmé, že v čele jedoucí Rissvedsovou s Wloszczowskou už může z prvních dvou příček sesadit prakticky jen technický problém. Pendrelová ztrácela půl minuty, ale měla pár vteřin k dobru na Battyovou, o dalších 11 sekund zpět byla Nash.

Rissvedsová, která vyhrála před šesti týdny závod Světového poháru v Lenzerheide, si nakonec mohla vychutnat poklidný triumfální závěr a navázala tak na skvělé výsledky z posledních velkých akcí, v nichž závodila v kategorii do 23 let. Po bronzu z loňského mistrovství světa v Andoře byla letos druhá na mistrovství Evropy a následně se stala v Novém Městě na Moravě světovou šampiónkou.

Druhá Wloszczowská, seniorská mistryně světa z roku 2010, si pro druhé olympijské stříbro po Pekingu dojela se ztrátou 37 vteřin, dvojnásobná světová šampiónka Pendrelová (2011 a 2014) zůstala zpět o dalších 49 sekund. Nash ztratila na vítězku takřka dvě a čtvrt minuty.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Cyklistika - horská kola:
Cross country:
Ženy:
1. Rissvedsová (Švéd.) 1:30:15
2. Wloszczowská (Pol.) -37
3. Pendrelová -1:26
4. Battyová (obě Kan.) -1:28
5. Nash (ČR) -2:10
6. Neffová (Švýc.) -2:28
7. Davisonová (USA)
8. Indergandová (Švýc.) obě -3:12

Reklama