Hlavní obsah

Caddy golfistce i zpívá a utěšuje ji. Jsme jako ségry, říká rádkyně Spilkové

ram (Rio de Janeiro)Sport.czPrávo

I jako psycholog musí v krizových situacích fungovat Eva Koželuhová, která na olympijské hry do Ria dorazila jako caddy české reprezentantky Kláry Spilkové. Právě vlastnosti dobré utěšitelky využila hned první den bojů o medaile, kdy se jednadvacetileté rodačce z Prahy nedařilo podle představ.

Foto: Facebook Eva koželuhová

Eva Koželuhová pomáhá na olympiádě Kláře Spilkové.

Článek
Fotogalerie

„Měla jsem takové divné tušení hned od rána, protože Klára se asi čtyřikrát pro něco v olympijské vesnici vracela, což se říká, že následuje špatný den. A ještě první jamku zahrála ránu pod par, tak mě napadlo pořekadlo o prvním vyhrání," vypráví Koželuhová, která je téměř o šest let starší než Spilková, jíž po první části patří 51. pozice. „Ve středu jsem zrovna v pomyslné roli psycholožky měla hodně práce," přiznává.

Se Spilkovou se znají tři roky. „Poslední dva jsme se hodně skamarádily. Klára patří do okruhu mých nejbližších lidí. Nejen proto se nás na každém turnaji ptají, jestli jsme sestry. Už i tady v Riu dotaz proběhl," směje se Koželuhová. „My totiž skutečně jako ségry jsme. Věříme si, svěřujeme se. Klára už mi říkala, že jak získala coby velmi mladá pozici golfové hvězdy, tak má přátele jen z dětství. Pouze já jsem výjimka," vysvětluje Koželuhová.

Zpívá slovenské hitovky

Po boku Spilkové absolvuje šestý turnaj. Sama golf hraje a ještě do toho studuje. Jako malá byla mimořádně sportovně vytížená. V mládí se věnovala tenisu, krasobruslení, lyžování, triatlonu, duatlonu a od jedenácti let plavání. „I proto je účast na olympiádě velkou odměnou. Sport doslova hltám," přesvědčuje Koželuhová.

Přitom na Spilkovou nijak nenaléhala, aby ji mohla doprovázet do Ria. „Všichni Kláře volali, jak rádi by jí dělali caddyho. Já na ni netlačila. Věděla jsem, že nám to spolu jde, ale nechala jsem ji v klidu. A v květnu mi řekla, že chce, abych jela," přibližuje Koželuhová.

Součástí spolupráce jsou i cesty pro občerstvení. „Motivací v Riu pro první den bylo, že když zahraje pod par, tak půjdu vystát frontu do McDonalda a koupím BicMaca. Musí se snažit dál," krčí rameny Koželuhová, která občas na greenech české reprezentace i zpívá: „Abych ji rozesmála. Jde o takové rádoby motivační písničky. Jsou to útržky ze slovenských hitovek nebo ze superstar, případně zpívám Pěkná, pěkná, pěkná," vykládá Koželuhová.

Reklama

Související témata: