Hlavní obsah

Brazilci dva roky staré trauma hodlají přelepit olympijským triumfem. Mají přece miláčka Neymara

Rio de Janeiro

Rozjížděli se těžkopádně, nemohli chytit dech, slyšeli pískot a posměch tribun. Přes počáteční obtíže nakonec fotbalisté Brazílie prošli do vyřazovacích bojů olympijského turnaje a ve zběsilém rytmu samby protančili do finále, kde je čeká Německo. V sobotu se Neymar a jeho spoluhráči pokusí naplnit sen pořadatelské země o triumfu na Maracaná.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Brazilec Neymar po zápase s Hondurasem.

Článek

Ústřední postavou brazilského tažení je Neymar. Byť na hřišti není sám, brazilští fanoušci jej vnímají jako spasitele. Když před dvěma lety při mistrovství světa ve vlastní zemi utrpěl těžké zranění při vítězném čtvrtfinále s Kolumbií (zlomený třetí obratel), jeho reprezentace následně utrpěla krutý debakl od Německa a k dovršení zmaru prohrála i boj o bronz.

Jistou náplastí na dva roky staré trauma má být právě olympijský triumf. Zpočátku nic nenasvědčovalo, že Neymar se svojí družinou bolest Brazilců utiší. Domácí tým se trápil. Po bezbrankových remízách s Jihoafrickou republikou a Irákem čelil posměchu. Jenže pak přišel triumf nad Dánskem (4:0).

Po demolici Hondurasu obíhal stadión

A vyřazovací boje byly impulsem pro Neymara. Zařídil vítězný gól ve čtvrtfinále, v němž Brazilci porazili Kolumbii 2:0. V semifinále s Hondurasem (6:0) se zaskvěl nejrychlejším gólem olympijské historie už po patnácti vteřinách a pak přidal ještě jeden gól.

Fanoušci šíleli. Když už byl zbytek týmu dávno v šatnách, Neymar obíhal stadión a střídavě se zaťatými pěstmi či prsty srovnanými do tvaru srdce slavil s fanoušky. Brazilci Neymara milují. Když museli před dvěma lety při šampionátu strpět tak těžký direkt, chtějí z Maracaná alespoň olympijské zlato, které nikdy nevyhráli. Neymar má být poukázkou na titul.

„Je jako monstrum. Narušuje rovnováhu mužstva, ovšem pozitivním způsobem. Mám pocit, že je velmi rád součástí našeho týmu, který Neymara přijal. Přenesl se přes první týden, kdy čelil zničujícímu tlaku. Je třeba ho respektovat, mít na své straně, ne ho štvát proti vlastnímu týmu," říká trenér Brazilců Rogerio Micale.

Fanynky běsní

Před hotelem Ramada v klidné oblasti Recreo, kdy se brazilský národní tým usídlil a zabral celé páté patro, kempují fanoušci brazilské fotbalové superstar ve velkém. Jakmile se Neymar objeví před hotelem, fanoušci šílí a Brazilky žadoní o podpis na obnažená těla. Hotelová ochranka dokonce musela povolat posily, komplex byl narychlo obehnán vysokými zábranami. Vše pro klid hlavní hvězdy a naplnění brazilského snu.

„Barcelona mi dala na vybranou, abych hrál letos s ohledem na další sezónu za reprezentaci buď na Copa America, nebo olympijských hrách," přiznával čtyřiadvacetiletý Neymar, že zaměstnavatel mu start na dvou velkých turnajích zakázal.

„Moje volba byla jasná. Chtěl jsem reprezentovat na olympiádě, chci pro Brazílii vyhrát zlato," prohlásil Neymar, jenž musel na minulých hrách v Londýně překousnout finálovou prohru s Mexikem.

„S Neymarem věřím ve zlato. On je hráč, který posouvá Brazílii na vyšší úroveň," míní Micale před zápasem, který může zlatý sen tisíců Brazilců přeměnit ve skutečnost.

Kdo vyhraje olympijské zlato ve fotbale?
Brazílie
55,2 %
Německo
44,8 %
Celkem hlasovalo 2190 čtenářů.

Reklama

Související témata: