Hlavní obsah

Šok, hysterický pláč a pak poslední večeře. Když olympiáda změní plány

Praha

V deseti letech nastoupila v Brně do sportovní třídy, kde byl jako hlavní sport zápas. O dvanáct let později v něm jede reprezentovat na olympiádu, jako první Češka v historii. O nominaci se Adéla Hanzlíčková dozvěděla v době, kdy už s cestou do Ria dávno nepočítala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zápasnice Adéla Hanzlíčková.

Článek

Zkuste popsat chvíle, kdy jste se dozvěděla, že je z vás olympionička.

Dost těžko se to popisuje, byl to zvláštní pocit. Já totiž vůbec nečekala, že by to mohlo vyjít, byl to strašný šok, když mi trenér zavolal.

O možnosti, že Brazilci všechna místa neobsadí a jedno připadne vám, jste netušila?

Věděla jsem, že svaz požádal o divokou kartu pro mě a Artura Omarova, ale spíš jsem myslela, že by přišla pro něj. Proto mě to překvapilo.

Takže jste byla k té zprávě zprvu nedůvěřivá?

Nejdřív jsme byla spíš šokovaná. Já totiž mívám dost reálný sny, tak jsem se bála, že to je jeden z nich. Pak jsem propukla v hysterický pláč ze štěstí, ale pořád tam byla nedůvěra a asi třikrát jsem volala svazové sekretářce, jestli to není nějaký vtip nebo omyl, jestli si třeba špatně nepřečetli nějakou zprávu. A když už to bylo jisté, jen jsem tančila a skákala.

Co jste původně měla v plánu na srpen?

Měla jsme v plánu dovolenou, chtěla jsem se podívat do Říma a trénovat spíš lehce, protože už by mě žádné závody do konce roku nečekaly. Také jsem chtěla jet se svým domovským klubem Hellas Brno na soustředění jako instruktorka pro děti. Ale to je příjemná změna plánů. (úsměv)

Váhu jste si držela blízko té závodní, nebo vás čeká velké shazování?

Jak jsem věděla, že mě do konce roku už nic nečeká, neměla jsem na dietu pomyšlení. Letos jsem hubla asi sedmkrát, tak už jsem z toho byla unavená. Trochu to vyletělo nahoru.

Takže místo oslavné večeře jste rovnou nasadila dietu?

Dala jsem si poslední večeři a nacpala jsem se. Teď už začala tvrdá dieta a odpočinek, abych ten poslední měsíc naplno věnovala přípravě.

Kolik kilo potřebujete shodit?

Přes pět. Ale to není nic výjimečného, jako mladší jsem shazovala i osm. Jsem pověstná, že shazuju na poslední chvíli, zvládnu i pět kilo za dva dny. Ale tady bych radši měla poslední týden ke shazování už třeba jen kilo, abych nejela do Brazílie s oslabenou imunitou.

S kolegyní Lenkou-Hockovou Martinákovou jste už na začátku kvalifikačního období založily stránku Adéla a Lenka zápasí o Rio, kde lidé formou crowdfundingu mohli financovat vaši přípravu. Kolik jste vybraly?

Myslím, že kolem 70 tisíc, což určitě nějaká pomoc byla. Ale nějaké peníze se zase investovaly do přípravy videa a výroby triček…

Kolik je vůbec ve vaší kategorii do 63 kilogramů v Česku zápasnic?

Jediná já. V Česku jsme s Lenkou dvě, které se tím živíme, plus teď máme dvě kadetky. Většinu času tak trávíme na soustředěních v cizině, nejčastěji v Polsku, kde už mě berou za vlastní.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články