Hlavní obsah

Hry pro mě zosobňuje Samková, tvrdí Spilková

Rio de Janeiro

Jedinečný zápis do historie bude spjatý se jménem Kláry Spilkové. Jednadvacetiletá rodačka z Prahy bude jako první reprezentovat Česko na olympijských hrách v golfu. Sport na greenech se do programu vrací po sto dvanácti letech. „Cítím hrdost,“ říká česká golfová reprezentantka pro brazilské Rio.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Golfistka Klára Spilková během odletu do Ria.

Článek
Fotogalerie

„Doufám, že náš sport zůstane v programu olympijských her navždy. Jde o krásný sport. A já věřím, že zanechám v Riu dobrou stopu. A pak třeba i v Tokiu. Myslím, že pro každého sportovce by měla být olympiáda ctí," přemítá Spilková už v narážce na příští bitvy pod pěti kruhy, které bude hostit Tokio.

Je natěšená na atmosféru olympijských her. „Jsem velký sportovní fanoušek už od dětství. V televizi jsem prožívala vždy fotbalové či hokejové mistrovství, jako kdybych byla na místě. Olympiádu jsem ale hodně intenzivně prvně řešila až v Londýně, a pak také v Soči," pátrá v paměti Spilková.

V Samkové se vidí

„Mám olympijské hry spojené hlavně s vítězstvím Evy Samkové v soutěži snowboardistek v Soči. Chodily jsme totiž společně na gymnastiku v rámci doplnění tréninku. Před dvěma lety jsem její závody ohromně prožívala. Navíc mě imponuje její přístup a povaha. Trošku se v ní vidím," vypravuje Spilková, kterou soutěž čeká až v závěrečném týdnu olympiády.

„Snowboard u nás do olympijských her určitě nebyl tak sledovaný, ale Eva se stala jeho velkou průkopnicí. Biatlon taky ohromně nakoply úspěchy v Soči. Uvědomuji si, jak moc může úspěch pod pěti kruhy tomu sportu pomoci. Chtěla bych něco podobného udělat pro golf," sní Spilková. Velmi dobře si přitom uvědomuje, jak složité je proniknout na stupně vítězů. „Samozřejmě bych chtěla vyhrát, ale stejný plán má šedesát dalších holek.

Myslím, že kdyby se mi podařilo top ten, šlo by o fantastický úspěch," dumá Spilková.

Řekla si, že šanci dostane

Je jí jasné, že zatímco dosud ji poznávají zejména golfoví příznivci, případný úspěch v Riu by ji katapultoval do zcela jiné sféry popularity. „Když jsem třeba byla na akci v O2 Areně, chodili za mnou dospělí i děti pro fotku nebo podpis. Většinou jde ale o lidi spojené s golfem. Přijde mi to fajn. Je krásné slyšet, že mi někdo drží palce. Naplňuje mě to. I pro ty lidi chci v Riu uspět," ujišťuje Spilková.

Stejně jako Samková přitom v začátcích sportovní kariéry neměla tušení, zda vůbec někdy bude mít šanci o olympijskou medaili bojovat. „Když jsem začala hrát golf, vůbec nebyl v programu olympijských her. Když se pak zařazení odhlasovalo, bylo mi čtrnáct. Jen jsem si tehdy řekla, že tu příležitost jednou dostanu. Ale přišlo mi to všechno příliš vzdálené," krčí rameny Spilková. Za sedm let se ale prodrala mezi evropskou elitu.

Jako šestnáctiletá se v roce 2011 dostala na Ladies European Tour. Nikdy v historii série nepoznala mladší hráčku. Budovala kariéru, sbírala body a prakticky nevědomky si připravovala pozici pro Rio. Kritéria byla totiž dlouho nejasná.

O Riu zjistila jen pozitiva

Spilková se tak vlastně ani nemohla stresovat, zda se do české výpravy dostane. „A když se určil postupový klíč, byla jsem mezi šedesáti ženami, které budou v Brazílii hrát. Byla jsem ráda, ale dlouho jsem si to vůbec nepřipouštěla. Naplno mi význam došel asi v okamžiku, kdy olympijský výbor schválil nominaci, a mně začaly chodit gratulace."

Jak vážně Spilková českou golfovou premiéru pod pěti kruhy bere, dokazuje její přístup. „Ve srovnání s minulostí jsem letos začala hrát mnohem dříve," připomíná fakt, že Ladies European Tour startovala až v dubnu, což rozhodně nedávalo garanci dostatečné připravenosti a rozehranosti.

Praxi tudíž sbírala i za oceánem, desítky hodin letos prožila v letadle. „Byla jsem hrát v Austrálii, v Americe, dvakrát v Thajsku, třikrát v Číně a samozřejmě po Evropě," přibližuje program.

S nadhledem přijímala informace, jak se z mužského golfového turnaje odhlašuje řada borců. Spilková ani na okamžik neuvažovala, že by olympijské hry odřekla. „U holek z Brazílie jsem zjišťovala informace o hřišti a samozřejmě i o Riu samotném. Dostala jsem jen samé pozitivní informace. A zrovna tak od lidí z Česka, kteří v dějišti byli. Nebojím se o bezpečnost ani viru zika. Tím, jak jsou turnaje oddělené, tak vlastně ani netuším, proč se tolik kluků odhlásilo," vypravuje Spilková.

Při cestě do Brazílie bude spíše trnout strachem o golfové náčiní. „Párkrát jsem čekala několik dnů, než za mnou hole dorazily. Neradi si je půjčujeme, protože každý je zvyklý na svoje speciální. Jsme háklivé na jakoukoliv změnu. Vím, že jiným holkám kolikrát dorazily i zlámané, ale mně se dosud naštěstí takové trable vyhýbaly, tak snad to bude platit i pro Rio."

Reklama

Související témata: