Hlavní obsah

Fenomén juda Riner obhájil olympijské zlato z Londýna

Rio de Janeiro

Hvězdný judista Teddy Riner z Francie splnil roli největšího favorita olympijského turnaje a v nejtěžší váze nad 100 kg obhájil zlato z Londýna. Závěrečný den soutěží na tatami patřil Francii i v ženské kategorii, kterou ovládla Emilie Andeolová.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Fenomenální francouzský judista Teddy Riner obhájil v královské kategorii nad 100 kg olympijské zlato z Londýna.

Článek

Osminásobný mistr světa a pětinásobný kontinentální šampión Riner ve finále porazil Japonce Hisajošiho Harasawu a protáhl svou vítěznou sérii. Naposledy našel přemožitele na mistrovství světa 2010 v kategorii open, ve své tradiční váze neprohrál dokonce od olympijských her v Pekingu 2008, kde získal bronz.

V semifinále měl Riner těžkou práci s Izraelcem Orem Sassonem, ve finále pak rozhodl o jeho vítězství větší počet napomínání pro Japonce.

Se sedmadvacetiletým Rinerem se v budoucnu bude moci střetávat i čerstvý olympijský vítěz Lukáš Krpálek, jenž plánuje přejít ze své kategorie do 100 kg mezi judisty bez váhového omezení.

Francie byla jedním ze tří týmů, který vyslal do Ria maximální počet 14 judistů, ale na zlato čekala tradiční velmoc až do posledního dne. Ještě před Rinerem se o něj postarala Andeolová, jež ve finále kategorie nad 78 kg porazila v prodloužení na ippon obhájkyni vítězství z Londýna Idalys Ortízovou. Kubánka má nyní ve sbírce kompletní sadu medailí, neboť byla ještě třetí v Pekingu v roce 2008.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Judo:
Muži - nad 100 kg:
1. Riner (Fr.)
2. Harasawa (Jap.)
3. Silva (Braz.) a Sasson (Izr.)
5. Tangrijev (Uzb.) a García (Kub.)
7. Meyer (Niz.) a Krakoveckij (Kyrg.).
Ženy - nad 78 kg:
1. Andeolová (Fr.)
2. Ortízová (Kuba)
3. Jamabeová (Jap.) a Jü sung (Čína)
5. Sayitová (Tur.) a Kim Min-čong (Korea)
7. Ruhúová (Tun.) a Savelkoulsová (Niz.).

Reklama