Hlavní obsah

Weversová je nejstarší vítězkou OH na kladině od dob Bosákové

Sanne Weversová se ve čtyřiadvaceti letech stala nejstarší olympijskou vítězkou na kladině od Evy Bosákové, která v roce 1960 v Římě triumfovala jako osmadvacetiletá. Pro Nizozemsko získala druhou ženskou gymnastickou medaili, od té první uplynulo už 88 let. Využila velké chyby favorizované Američanky Simone Bilesové, která ale nelituje toho, že má místo očekávaného čtvrtého zlata jen bronz.

Foto: Mike Blake, Reuters

Sanne Weversová je nejstarší vítězkou OH na kladině od dob Evy Bosákové.

Článek

Bilesová je první gymnastkou od her 1988 v Soulu, která na jedné olympiádě získala alespoň čtyři medaile. Byla ráda za medaili, s výkonem nebyla spokojena. "Jenom se saltem vpřed, zbytek sestavy byl poměrně dobrý," řekla novinářům. Nedokázala vysvětlit, co se v kritický okamžik stalo. "Ani jsem nevěděla, že mi sklouzlo chodidlo, dokud jsem nebyla dole a oni to neopakovali," řekla.

Weversová, která nastupovala těsně po Bilesové, po chybě Američanky změnila taktiku. Naplánovanou obtížnost snížila ze 7,0 na 6,6 bodu, přesto ji měla nejvyšší ze všech. "Šla jsem do toho naplno, ale také s myšlenkou, že se budu soustředit i na provedení, nejenom na obtížnost," řekla Nizozemka. Když docvičila, byla nadšená. "Řekla bych, že kladina je nejtěžší nářadí. Bylo to tak nervydrásající. Mentálně je opravdu obtížné předvést takovou sestavu. Byl to můj životní výkon a osobní rekord," řekla.

Věděla, že její největší konkurentkou v boji o titul bude po zaváhání Bilesové jiná Američanka Lauren Hernandezová. "Mohla mě porazit. Věděla jsem, že moje obtížnost je vyšší, takže mám dobrou šanci. Ale mohlo se stát cokoliv," líčila.

Šestnáctiletá Hernadezová si ještě před rokem nemyslela, že by mohla právě na kladině získat medaili. "Moje trenérka do mě vkládala velká očekávání. Myslím, že to ve mně viděla, ale já sama ne. Opravdu jsem si myslela, že v prostných a na bradlech jsem silnější," řekla Američanka.

Dříve mívala při závodech pocit, že se na kladinu ani nepostaví, jak byla nervózní. V dnešním finále zachovala chladnou hlavu. "Mám pocit, že jsem udělala, co jsem chtěla. Přesně, jak jsme to trénovali. Osobně na své sestavě ničeho nelituji," dodala.

Reklama

Související témata: