Hlavní obsah

Japonští gymnasté po dvanácti letech vyhráli na OH soutěž družstev

Aktualizováno

Japonští gymnasté po dvanácti letech znovu vyhráli soutěž družstev na olympijských hrách. Úřadující mistři světa v čele s nejlepším gymnastou současnosti Kohejem Učimurou ve finále porazili Rusy o 2,5 bodu. S bronzovou medailí se po chybách v úvodu soutěže museli spokojit Číňané, kteří triumfovali na třech z posledních čtyř olympiád.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Radost japonských gymnastů

Článek

Japoncům se v Riu nevydařila kvalifikace, v níž skončili až čtvrtí. Také do finále vstoupili nenápadně a v jeho polovině ztráceli dva body na vedoucí Rusy. Do čela se dostali na hrazdě, která byla pro ně a pro Rusy předposledním nářadím. Zatímco Japonci z ní na rozdíl od kvalifikace nepadali, Rusové zde v získali v součtu až šestou známku z osmi finalistů.

V té chvíli se definitivně vrátili do hry o medaile Číňané, kteří minely z první poloviny soutěže napravili zejména jednoznačně nejlepším vystoupením na koni našíř. Před poslední rotací byl mezi vedoucími Japonci a třetími Číňany rozdíl zhruba tři čtvrtiny bodu.

Japonce ale čekala prostná, která mají ve srovnání s konkurenty obtížnější, a suverénním výkonem rozhodli o triumfu. "V téhle soutěži jsem strašně chtěl získat zlato. Přijeli jsme do Brazílie, abychom udělali to, co je potřeba. A protože jsme to dokázali, získali jsme zlato. Příští olympijské hry jsou v Tokiu a věřím, že tam můžeme vyhrát také," uvedl sedmadvacetiletý obhájce zlata z víceboje Učimura, jenž v týmové soutěži získal na předchozích dvou hrách stříbro.

Těsný souboj o druhé místo vyhráli Rusové rozdílem přibližně tří desetin bodu. Je to pro ně první medaile ze soutěže gymnastických družstev od olympiády v Sydney v roce 2000, kde byli třetí.

Dnes je na programu finále ženských družstev. Velkými favoritkami jsou Američanky.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Sportovní gymnastika:
Muži:
Družstva - finále:
1. Japonsko (Učimura, Kato, Širai, Tanaka, Jamamuro) 274,094
2. Rusko (Abljazin, Beljavskij, Stretovič, Kuksenkov, Nagornyj) 271,453
3. Čína (Teng Šu-ti, Lin Čchao-pchan, Liou Jang, Jou Chao, Čang Čcheng-lung) 271,122
4. Británie 269,752
5. USA 268,560
6. Brazílie 263,728
7. Německo 261,275
8. Ukrajina 202,078

Reklama

Související témata: