Hlavní obsah

Boxerský mistr světa i Evropy Tiščenko získal i olympijské zlato

Rio de Janeiro

Úřadující mistr světa i Evropy Rus Jevgenij Tiščenko vyhrál olympijský turnaj boxerů do 91 kg. Ve finále v Riu de Janeiro porazil Kazacha Vasilije Levita 3:0. Bronz získali poražení semifinalisté Rustam Tulaganov z Uzbekistánu a Kubánec Erislandy Savón.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Úřadující mistr světa i Evropy Rus Jevgenij Tiščenko (vpravo) vyhrál olympijský turnaj boxerů do 91 kg. Ve finále porazil Kazacha Vasilije Levita.

Článek
Fotogalerie

Pětadvacetiletý Tiščenko, který loni ovládl světový šampionát v Dauhá a mistrovství Evropy v bulharském Samokovu, zvítězil nad Kazachem u všech tří rozhodčích na body 29:28.

Během duelu se přitom zdálo, že navrch má Levit, který souboj kontroloval, uvedla agentura AP. Triumf stříbrného Kazacha očekávalo i publikum v Riu, které verdikt sudích odměnilo bučením a pískotem. "Měl jsem dobrý pocit, trenéři byli také spokojení, protože jsem udělal všechno, co po mně chtěli. Ale vidíte, jak to dopadlo," řekl Levit.

Tiščenko podle svých slov chování publika vůbec nepochopil. "Nevím, proč se diváci projevovali takovým způsobem, dal jsem do svých zápasů všechno, tak abych vyhrál zlato. Pokud mi ho rozhodčí dali, museli pro to mít důvod. Reakce diváků mě opravdu zklamala," uvedl Tiščenko.

Levit sice opouštěl halu s medailí v kapse místo na krku, ale soupeře či sudí nekritizoval. "Mezi boxery je solidarita a myslím si, že každý v ringu si zaslouží respekt," řekl novinářům. Během medailového ceremoniálu se navíc snažil ztišit další pískot a bučení diváků směrem k svému soupeři.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Box - muži:
Do 91 kg:
Finále: Tiščenko (Rus.) - Levit (Kaz.) 3:0.
Konečné pořadí:
1. Tiščenko
2. Levit
3. Tulaganov (Uzb.) a Savón (Kuba)
5. Peralta (Arg.), Abdulajev (Ázerb.), Russo (It.) a St. Pierre (Mauricius).

Reklama

Související témata: