Hlavní obsah

Ičová jako první žena vyhrála čtvrté olympijské hry v řadě

Rio de Janeiro

Japonská zápasnice Kaori Ičová otočila v posledních vteřinách finálový duel kategorie do 58 kg s Ruskou Valerií Koblovovou a získala olympijské zlato. Stala se první ženou, které se podařilo v individuální soutěži umístit na nejvyšším stupni na čtyřech hrách za sebou. Japonské reprezentantky ve středu ovládly v Riu i další dvě kategorie.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Japonská zápasnice Eri Tosakaová slaví olympijské zlato v kategorii do 48 kg.

Článek

Desetinásobná mistryně světa Ičová byla ve finále proti Rusce většinu zápasu překvapivě v defenzivě, prohrávala na technické body a čelila dalším výpadům o devět let mladší soupeřky. Rozhodující body, kterými výsledek otočila, získala prakticky až se závěrečnou sirénou.

Při závěrečném útoku chytila soupeřku zezadu. "Vůbec jsem se nesnažila o protiútok, bylo to přirozené," popsala svou akci. Ičové loni zemřela matka a stále jí chybí. "Vím, že se na mě dívá z nebe. Cítím ji. Poslední dva body v zápase mi dala ona," svěřila se. Bronzové medaile v soutěži, kterou vyhrála, získaly Tunisanka Marva Amríová a Sakší Maliková z Indie.

Na čtyřech olympiádách za sebou stejně jako Ičová zvítězilo v individuálních závodech pět mužů - diskař Al Oerter, Carl Lewis v dálce, Michael Phelps na krátké polohovce a jachtaři Ben Ainslie a Paul Elvström.

Ve váze do 48 kg triumfovala Eri Tosakaová. Ve finále zdolala Mariju Stadnikovou z Ázerbájdžánu. Vítězka posledních tří světových šampionátů z let 2013, 2014 a 2015 navázala v Riu na krajanku Hitomi Obaraovou, která triumfovala před čtyřmi lety v Londýně. Ta tehdy ve finále rovněž porazila Stadnikovou.

Kategorii do 69 kg ovládla další Japonka Sara Došóová a získala pro svou zemi jubilejní desáté zlato z Ria. Vicemistryně světa z roku 2014 porazila ve finále Rusku Natalii Vorobjovovou, úřadující světovou šampionku a olympijskou vítězku z Londýna ve váze do 72 kg.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Zápas:
Ženy - volný styl:
Do 48 kg:
1. Tosakaová (Jap.)
2. Stadniková (Ázerb.)
3. Sun Ja-nan (Čína) a Jankovová (Bulh.)
5. Ješimovová (Kaz.) a Bermúdezová (Arg.)
7. Matkowská (Pol.)
8. Castillová (Kol.).
Do 58 kg:
1. Ičová (Jap.)
2. Koblovová (Rus.)
3. Amríová (Tun.) a Maliková (Indie)
5. Ratkevičová (Ázerb.) a Tynybekovová (Kyrg.)
7. Purevdoržová (Mong.)
8. Renteríaová (Kol.).
Do 69 kg:
1. Došóová (Jap.)
2. Vorobjovová (Rus.)
3. Syzdykovová (Kaz.) a Franssonová (Švéd.)
5. Ahmedová (Eg.) a Yeatsová (Kan.)
7. Tosunová (Tur.)
8. Očirbat (Mong.).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články