Hlavní obsah

Je olympijské zlato cennější než grandslam? Medaile z Ria není utopie, nejen v případě Kvitové

Rio de Janeiro

Čtyřikrát spolu slavili triumf ve Fed Cupu. Petr Pála jako kapitán má k Petře Kvitové, největší české tenisové naději pro olympijský turnaj v Riu, blízko. Jako vedoucí české výpravy byl i u dvou předešlých startů šestadvacetileté tuzemské jedničky pod pěti kruhy. A ve stejné roli bude i při tom třetím, který si Kvitová určila jako vrchol sezóny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká tenistka Petra Kvitová a kapitán Petr Pála oslavují vítězství ve Fed Cupu.

Článek

„Vybavuju si, jak moc chtěla uspět v Londýně. I já jsem doufal, že by mohla udělat medaili. Tráva je její povrch. Ale tlak byl tenkrát obrovský. Nakonec chyběl jeden zápas, aby hrála o medaili. Nikdy se netajila velmi silným vztahem k reprezentaci. Když přijížděla na Fed Cup v situaci, kdy třeba nebyla úplně v pohodě po velké akci jako je třeba Turnaj mistryň, stejně vždycky dokázala prodat maximum schopností.

Měla to tak nastavené už od úplného začátku, když ještě jako náctiletá přijela k zápasu v Izraeli. Tehdy porazila jejich jedničku. Petřin vztah k povinnostem při utkáních za Česko vystihuje, když na zápas s Američankami přijela ještě se sádrou na noze a pak šla o víkendu hrát.

Přístup každého k přípravě je rozdílný. Třeba Petra Kvitová je nastavená tak, že všechno směřuje až k okamžiku zápasu. Při Fed Cupu nepotřebuje hrát dobře v pondělí nebo v úterý. Když se jí v přípravě nedaří, nic se neděje. Někteří z reprezentantů to řeší víc, chtějí být úspěšní kvůli rozpoložení už při tréninku, a mnohdy na sebe vytvářejí zbytečný tlak.

Medaile z Ria není utopie

V Riu se bude hrát na betonu, který by se měl podobat povrchu z amerických turnajů. A myslím, že organizátoři rozhodli správně, protože před i po olympiádě jsou turnaje právě na takových kurtech. Navíc ten povrch je spravedlivý. Tráva je extrém a antuka svým způsobem taky.

Myslím, že tenisová medaile z Ria není utopie. Nejen v případě Petry, uspět může kdokoliv. Vždycky hodně záleží na losu a momentálním rozpoložení. Já se budu s kondičním trenérem Davidem Vydrou snažit vytvořit všem zázemí, protože s ohledem na omezené možnosti doprovodu nebudou na místě individuální trenéři.

Zlato cennější než grandslam

Mým úkolem bude hlavně připravit maximální servis. Třeba v Pekingu jsem stál hodinovou frontu, abych mohl vypsat tréninky. A při nich už pak záleží na přání každého jednotlivce.

Často se říká, že tenisté neberou olympiádu vážně. Já s tím nesouhlasím. Je to jeden z vrcholů roku. Federer s Wawrinkou vybojovali ve čtyřhře zlato v Pekingu a jsem si jistý, že pro ně mělo obrovskou váhu. Rozhodně větší, než pokud by udělali titul třeba na Australian Open. Pokud člověk získá medaili, je to obrovský úspěch. A v některé zemi může hráče udělat nesmrtelným. Příkladem jsou Chilan Massú, který v Aténách ovládl singla i debla, či bronzový z Atlanty Ind Paes."

Vážili byste si více grandslamového titulu nebo triumfu na olympijských hrách?
Jednoznačně grandslamu!
23,4 %
Těžké rozhodnutí, nevím
6 %
Raději bych zlato z olympiády
70,6 %
Celkem hlasovalo 1793 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články