Hlavní obsah

Smršť omluvenek? Ostuda, říká Murray

Rio de Janeiro

Těžko sahat někomu do svědomí. Nekončící vodopád omluvenek z olympijského tenisového turnaje z důvodu dvou Z, tedy obav z viru zika a zranění, už ale i u samotných účastníků soutěže v Riu vzbuzuje trpký úsměv. A to včetně obhájce titulu z Londýna Andyho Murrayho.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Britský tenista Andy Murray se připravuje v dějišti her v Riu.

Článek

Nadal a Djokovič míří do Ria

Sérii omluvenek před odjezdem do Ria odstartovala oznámení golfových hvězd v čele se světovou jedničkou Jasonem Dayem, tenisté své kolegy z greenů ale co do počtu absencí elitních hráčů směle trumfli. Z dvaceti nejlepších tenistů okruhu ATP má na betonových kurtech v Olympijském parku scházet hned polovina včetně světové osmičky Tomáše Berdycha. Z nejlepší dvacítky ženského okruhu WTA pak bude chybět pět tenistek, mezi které patří i Karolína Plíšková.

Pokud ovšem nepřijdou další negativní zprávy. Jen během posledních několika dnů totiž olympijský pavouk přišel i o hvězdné Švýcary Rogera Federera, který kvůli vleklým potížím s kolenem ukončil sezónu, aby dal tělu čas na odpočinek a mohl dál pokračovat v profesionální kariéře, a Stanislase Wawrinku, jenž jako důvod absence uvedl zranění zad. Kvůli zranění paty se odhlásila i Slovenka Dominika Cibulková.

Chybějící tenisté z TOP 10
Roger Federer (Švýc. - 3. v žebříčku ATP)
Stan Wawrinka (Švýc. - 4.)
Milos Raonic (Kan. - 7.)
Tomáš Berdych (ČR - 8.)
Dominic Thiem (Rak. - 10.)
Simona Halepová (Rum. - 3. v žebříčku WTA)
Victoria Azarenková (Běl. - 7.)

Současný stav přitom vůbec nenahrává pověsti tenisu, což je dobře patrné i z reakcí hráčů, kteří do Ria přijet neváhali. „Je to ostuda. Roger i Stan patří mezi hráče, kteří na takovém typu turnaje mají šanci uspět. Je nešťastné, že budou chybět," vyprávěl kysele pod zamračeným nebem v Riu Murray po úterním tréninku.

Nadal věří, že Rio mu neunikne

„Olympiáda je jednou za čtyři roky a nikdy nevíte, co přijde. Mně utekly hry v Londýně a mám proto obrovskou motivaci hrát tady v Riu," přidával Rafael Nadal, nad jehož startem ale rovněž visí otazník vinou problémů se zápěstím. „Řešíme to s týmem, který do mě vkládá velké naděje. Budu normálně trénovat a uvidíme, co bude zápěstí dělat. Pozitivní zpráva je, že ani několikahodinový trénink můj stav nezhoršil," vysvětloval hvězdný Španěl.

Může prořídlé pole ohrozit olympijskou pozici tenisu? Na první pohled ne. Možná ale není od věci připomenout, že populární sport nechyběl v roce 1896 na začátku novodobých her, v programu ale vydržel jen do roku 1924. A na obnovenou premiéru si musel počkat až do roku 1988.

„Hodně velký vliv měl virus zika. Někteří, nemám na mysli Čechy, se za to schovávají. Třeba golfisté myslím. Není to ideální, ale já jsem třeba za první pět dnů pobytu neviděla komára. Kdybych příští rok plánovala dítě, tak bych asi taky nejela. Jsou rizika, která se nepodstupují. Ale tenis na olympiádu patří, je hodně populární. A je to sport se vším všudy," poznamenala Andrea Hlaváčková.

Na druhou stranu je bezprecedentně vysoký počet omluvenek dloubancem do zad bafuňářů z Mezinárodní tenisové federace i olympijského výboru. Už v Londýně se totiž výsledky z her započítávaly do bodových žebříčků jen singlistům a z Ria odjedou bez bodů úplně všichni. Neměla by ale zvítězit čest startovat pod pěti kruhy? „Atmosféra her je magická. Jste mezi nejlepšími sportovci světa a usilujete o co nejlepší výsledek pro svou zemi," přemítal Murray.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články