Hlavní obsah

Ščerbová nepostoupila do dálkařského finále

PEKING

Dálkařce Denise Ščerbové se nepodařilo na olympijských hrách v Pekingu postoupit do finálové soutěže. V úterní kvalifikaci obsadila vítkovická atletka 21. místo výkonem 646 centimetrů ze druhé série pokusů. Na postup bylo za potřebí skočit o 14 centimetrů dál.

Článek

Ščerbová v Pekingu odstoupila hned v prvním dnu atletických soutěží minulý týden v pátek ze sedmiboje kvůli bolestivému kolenu. To ji ale v úterý podle jejích slov nelimitovalo. "Bolí mě to jen při točivých momentech," řekla. Z úterního výkonu byla smutná. "Blbý to bylo," utrousila.

V rozcvičování se přitom cítila dobře, ale pak prý ztuhla. Prodloužila si rozběh kvůli rychlému povrchu, ale ani jeden z dvou úvodních pokusů jí nevyšel podle představ. Vsadila na riziko a ve třetí sérii si značku posunula dopředu. "Ale špatně jsem se rozběhla. Aspoň, že jsem lepší než v Aténách," připomněla tehdejší 25. pozici.

Nejlepší výkon předvedla Američanka Brittney Reeseová (687 cm), kvalifikační limit 675 zdolaly už jen Maurren Higa Maggiová z Brazílie a Ukrajinka Ljudmila Blonská, stříbrná žena olympijského sedmiboje.

Ve finále nechybí ani bývalá hvězdná vícebojařka Carolina Klüftová ze Švédska či obhájkyně prvenství Taťjana Lebeděvová z Ruska. Z favoritek naopak vypadla halová mistryně světa a první žena letošních tabulek Naide Gomesová z Portugalska. Ačkoliv letos už skočila 712 cm, v soutěži se dostala jen na 629 a skončila dvaatřicátá. Postup do finále byl i nad síly Rusky Taťjany Kotovové, obhájkyně bronzu a trojnásobné vicemistryně světa.

Dálka - kvalifikace, ženy:
Ženy - dálka: 1. Reeseová (USA) 687, ...21. Ščerbová (ČR) 646.

Reklama