Hlavní obsah

Pořadatelé londýnské olympiády 2012 zveřejnili program her

LONDÝN

Soutěže olympijských her v Londýně začnou příští rok 25. července v 17:00 SELČ mimo britské hlavní město utkáním ženského fotbalu v Cardiffu ve Walesu. Téhož dne budou hrát fotbalistky ještě v Glasgowě a Coventry a teprve v pátek 27. července večer budou hry na olympijském stadionu v Londýně slavnostně zahájeny. Vyplývá to z oficiálního programu her, který byl v úterý zveřejněn.

Foto: ČTK/AP

Pohled na rostoucí sportoviště londýnské olympiády.

Článek

"Z vlastní zkušenosti sportovce vím, že toto je okamžik, kdy všechno začne být velmi reálné," řekl při londýnském zveřejnění programu her předseda organizačního výboru a dvojnásobný olympijský vítěz Sebastian Coe.

Organizátoři zveřejnili data, přesné časy a místa více než 300 disciplín v 26 olympijských sportech, stejně jako ceny za lístky na jednotlivé soutěže. Informace automaticky dostane e-mailem na 2,2 miliónu předem registrovaných zájemců o vstupenky na olympijské hry.

Prodej lístků začne v březnu

Na 8,8 miliónu lístků se bude prodávat mezi 15. březnem a 26. dubnem. Ne všechny soutěže začínají od 20 liber a 90 procent vstupenek je podle organizátorů levnějších než 100 liber (asi 2900 korun). Na zahajovací ceremoniál budou nejlevnější lístky za symbolickou cenu 20,12 libry a nejdražší za rovněž symbolických 2012 liber.

Atletické soutěže začnou v pátek 3. srpna. Organizátoři označují 4. srpen za "supersobotu", protože vedle několika atletických finále vyvrcholí veslování a soutěže v plavání.

Vrcholem souboj Bolta a Gaye

Jedním z vrcholů olympiády bývá sprint mužů na 100 metrů, jehož finále bude v neděli 5. srpna a pořadatelé doufají, že se stane soubojem jamajského světového rekordmana Usaina Bolta a Američana Tysona Gaye. Desetiboj skončí ve čtvrtek 9. srpna a jeho vítěz bude vyhlášen o den později.

O víkendu 4. a 5. srpna se také budou hrát finále tenisových soutěží na dvorcích ve Wimbledonu. Fotbalisté mají finále na programu v sobotu 11. srpna ve Wembley. Olympiáda vyvrcholí maratonem a slavnostním zakončením her v neděli 12. srpna.

Těžištěm her bude olympijský park ve Stratfordu na východě Londýna, kde je olympijský stadion, stejně jako areály pro plavecké soutěže, basketbal a házenou, velodrom a olympijská vesnice.

Sportovat se bude ale také na několika místech kolem Temže nedaleko olympijského parku. Ve veletržním středisku ExCel v bývalých docích bude pět krytých sportovišť, kde se bude šermovat, boxovat, zápasit, vzpírat a hrát stolní tenis.

V Greenwichi bude v bývalém Millenium Dome gymnastika a basketbalové finále, zatímco v greenwichském parku pod slavným nultým poledníkem vyroste provizorní stadion pro jezdecké soutěže a v nedalekých Královských dělostřeleckých kasárnách budou soutěžit střelci.

Fotbal se bude hrát po celé Británii

Fotbal se bude hrát po celé Británii, nejen ve Wembley, Cardiffu, Glasgowě a Coventry, ale také v Newcastlu a na Old Trafford v Manchesteru. Soutěže v jachtingu budou ve Weymouthu na jihu Anglie.

Několik soutěží zavede sportovce a diváky i do centra Londýna. Hned první den po zahájení se pojede cyklistický silniční závod, který má mít start i cíl na třídě The Mall poblíž Buckinghamského paláce. Trasa povede středem města přes Chelsea na jih kolem známého zámku Hampton Court do hrabství Surrey a pak zpět do Londýna.

Maratón kolem nejznámějších památek

Na Mallu budou mít start a cíl také maratóny a soutěže v chůzi. Maratonský okruh povede kolem nejznámějších památek, jako jsou parlament ve Westminsteru, Tower, katedrála St. Paul's a opět Buckinghamský palác. Organizátoři vyhověli londýnské radnici, která se chtěla vyhnout uzavření města během týdne, a zařadili maratóny i chůzi na víkend uprostřed her a potom na závěr olympiády.

Olympiády si užije do sytosti i královská rodina. Kolem Buckinghamského paláce totiž povede i trasa triatlonu, který se pořádá v nedalekém Hyde Parku. Plážový volejbal se bude hrát hned pod okny premiérova sídla na Downing Street na prostranství pro jezdecké přehlídky. V centru města bude ještě turnaj ve volejbalu v hale v Earls Court a lukostřelba na kriketovém stadionu Lord's se známou tribunou pro novináře od Jana Kaplického.

Reklama

Související témata: