Hlavní obsah

Ústí nad Orlicí přivítalo svého olympijského vítěze Kulhavého

Ústí nad Orlicí

Ústí nad Orlicí v úterý odpoledne přivítalo olympijského vítěze a místního obyvatele Jaroslava Kulhavého. Na úspěšného bikera čekal plný park Kociánka a řada překvapení. Místní symbolicky představili svého "boha cyklistiky", Kulhavý dostal bílý háv a věnec na hlavu. Potom vítěze na nosítkách pronesli městem.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Obyvatelé Ústí nad Orlicí uvítali doma zlatého olympijského bikera Jaroslava Kulhavého.

Článek

"Takové věci dobíjejí, jinak už bych asi usínal. Zatím ještě držím, na těch redbullech vydržím pár dní a pak asi umřu, ale to je teď jedno. Závod mám za sebou, takže na tom tolik nezáleží," řekl ČTK Kulhavý.

Lidé se na Kociánce scházeli už před čtvrtou hodinou odpolední a připravovali se na příjezd Kulhavého. Někteří z nich po náměstí chodili zabalení v prostěradlech nebo jiných bílých plátnech s věnci na hlavách. Jejich kostýmy měly připomínat obleky řeckých bohů a symbolizovat vstup Kulhavého mezi nesmrtelné.

Cyklista potom vstoupil na pódium travnatého amfiteátru, kde zodpověděl několik dotazů novinářům a nechal se vyfotografovat se zlatou medailí. Potom už se mohlo začít slavit. "Přivítejte doma olympijského vítěze," hlásil moderátor akce a plný amfiteátr propukl v nadšený jásot.

"Je to tady perfektní, tolik lidí jsem tady nečekal, že to tady bude úplně plný. Měl jsme nějaký ohlasy, že to bude takový menší, ale to neplatí a odpočinek se odkládá," řekl Kulhavý.

Organizátoři ho potom převlékli do bílého hávu a olympionik připil na úspěch. Potom dostal lehátko na zahradu, čímž organizátoři naráželi na dřívější Kulhavého vyjádření, že se chystá odpočívat.

Olympijského vítěze potom posadili na připravená nosítka a vydali se na slavnostní průvod městem. Do průvodu se připojilo několik stovek lidí.

Kulhavý v neděli vyhrál olympijský závod v cross country. Na hrách v Londýně získal čtvrté zlato a celkově poslední desátou medaili pro Českou republiku. Pro samostatné Česko vybojoval první cyklistickou olympijskou medaili, českoslovenští reprezentanti tu poslední získali v roce 1980 v Moskvě.

Reklama

Související témata: