Hlavní obsah

Stříbrná sedmibojařka Blonská měla pozitivní test na anabolika

PEKING

Ukrajinská sedmibojařka Ljudmila Blonská je po druhém místě na olympijských hrách podezřelá z dopingu a hrozí jí, že přijde o stříbrnou medaili. Mezinárodní olympijský výbor ve středu zahájil vyšetřování případu, verdikt má disciplinární komise vynést ve čtvrtek. Pokud bude Blonská diskvalifikována, na druhé místo se posune Američanka Hyleas Fountainová a bronz připadne Rusce Taťjaně Černovové.

Článek

Ukrajinská atletka v Pekingu startuje také v dálce a v kvalifikaci obsadila třetí místo. Nad jejím startem v pátečním finále nyní visí otazník.

Blonská by byla druhým sportovcem, který přišel v Pekingu o medaili kvůli dopingu. Střelec Kim Čong-so z KLDR už musel vrátit stříbro z libovolné a bronz ze vzduchové pistole.

Blonská neprošla dopingovou kontrolou na anabolický steroid methyltestosteron. "Právě mě o tom informoval (šéf lékařské komise MOV) Patrick Schamasch. Tato atletka měla pozitivní test, proces běží," uvedl šéf světové atletiky Lamine Diack podle agentury AP. "Pokud doping potvrdí analýza druhého vzorku, dostane doživotní trest," prohlásil.

Blonské hrozí doživotní distnc

Třicetiletá Ukrajinka, která skončila v sedmiboji za krajankou Nataljí Dobryňskou, už má za sebou dvouletý trest za doping. V roce 2003 neprošla dopingovou kontrolou na mítinku ve francouzském Arles, v jejím těle byly odhaleny rovněž anabolické steroidy. Nyní jí hrozí doživotní distanc.

Vítězka letošního vícebojařského mítinku v Kladně se po úspěchu v olympijské soutěži odmítla o své dopingové minulosti bavit. "Už je to všechno za mnou. Udělala jsem chybu, ale vrátila jsem se. Ti, kteří prohlašují, že bych neměla mít právo startovat na olympiádě, by se měli podívat do zrcadla," řekla minulou sobotu.

Poté, co si odpykala trest, už vyhrála halové mistrovství světa v Moskvě 2006 a loni skončila druhá na světovém šampionátu v Ósace. Mezi soupeřkami se však kvůli dopingovému prohřešku velké oblibě netěší. "Jsem ráda, že prohrála se svou reprezentační kolegyní. Vážně by mě naštvalo, kdyby byla první. Když jednou dopujete, už byste nikdy neměli na olympiádě závodit," řekla po sobotní soutěži pátá Britka Kelly Sothertonová. Britové doživotní zákaz startů pod pěti kruhy pro dopingové hříšníky uplatňují.

Podle Diacka žádný dopingový případ hry nepokazí

Diack se nechtěl pustit do debaty o sportovcích, kteří se po odpykání trestu za doping znovu prosadili na olympiádě. Britská běžkyně Christine Ohuruoguová, která rok nesměla závodit kvůli třem zmeškaným mimosoutěžním kontrolám, vyhrála čtyřstovku. Maďarský diskař Robert Fazekas, jenž kvůli podvádění při zkoušce přišel o zlato v Aténách a dostal dvouletý distanc, skončil v Pekingu osmý.

Senegalský funkcionář věří, že žádný dopingový případ nezastíní skvělé výkony jamajského sprintera Usaina Bolta, ruské tyčkařky Jeleny Isinbajevové a dalších. "Hry to nepokazí, nic to nepokazí. Kdyby pozitivní test Blonské měl zničit hry, byla by to naše zkáza," uvedl Diack.

Reklama