Hlavní obsah

MOV začal vyšetřovat údajný doping běloruských kladivářů

Mezinárodní olympijský výbor začal vyšetřovat případ běloruských kladivářů Vadima Děvjatovského a Ivana Tichona, kteří jsou podezřelí z dopingu a hrozí jim odebrání medailí z pekingské soutěže. Podle mluvčí MOV Emmannuelle Moreauové, kterou dnes citovala agentura AP, se disciplinární komise sejde na konci září.

Článek

Podle středeční zprávy ruské tiskové agentury All-Sport, která se odvolávala na dobře informovaný zdroj s kontaktem na Světovou antidopingovou agenturu WADA, měli oba Bělorusové po olympijském finále pozitivní výsledek dopingové zkoušky na testosteron. Děvjatovskij skončil v Pekingu za vítězným Primožem Kozmusem ze Slovinska druhý, trojnásobný mistr světa Tichon byl třetí.

Mluvčí běloruské atletické federace Anastasija Marininová uvedla, že národní svaz zatím neobdržel žádné potvrzení o pozitivním výsledku dopingové zkoušky. Dodala, že oba sportovci jakékoli podezření odmítli.

Vedle odebrání olympijských medailí hrozí navíc Děvjatovskému doživotní trest. Jednatřicetiletý atlet si totiž v letech 2000 až 2002 odpykal distanc za jiný dopingový prohřešek. Po případné diskvalifikaci Bělorusů by se na druhé místo olympijské soutěže posunul Maďar Krisztian Pars, bronz by získal obhájce zlata z Atén Japonec Kodži Murofuši.

Reklama

Související témata: