Hlavní obsah

Bolt udával rytmus jamajskému sprinterskému reggae

PEKING

Atleti nikdy nebudou soupeřit s plavci v počtu získaných medailí. Řečí čísel jamajský sprinter Usain Bolt nedokázal ani polovinu toho, co Michael Phelps, ale jeho výkon z Pekingu má hodnotu minimálně srovnatelnou.

Článek

Bolt vyhrál v Pekingu osm závodů, od svého rozběhu na stovce v pátek 15. 8. do finále sprinterské štafety v sobotu 23. 8. Všechna tři svá finále vyšperkoval světovými rekordy, což nemá v atletické historii obdoby.

Porazil i Obamu

Jméno Usain Bolt se během olympiády stalo nejčastěji zadávaným heslem v internetových vyhledávačích s náskokem před americkým prezidentským kandidátem Barackem Obamou.

Pozice Boba Marleyho jako nejznámějšího Jamajčana se otřásá. I když Bolt rozhodně s ikonou reggae soutěžit nechce, sám je vyznavačem tohoto hudebního stylu. Ostatně své taneční vlohy předvedl po všech vítězných závodech v Pekingu, kdy v roztodivných kreacích bavil diváky v Ptačím hnízdě i u obrazovek.

Rána Americe

Jamajská sprinterská výprava zničila americký sen o vládě světovému sprintu. Ani jedna ze šesti zlatých medailí na nejkratších tratích, to je pro atletickou velmoc číslo jedna potupa. Po třech zlatých Tysona Gaye ze světového šampionátu v Ósace jistě na podobný výbuch ani nepomyslela. Především zásluhou famózního představení Usaina Bolta se ale stal realitou.

Každý z jeho individuálních rekordů zůstane v paměti z jiného důvodu. Ten na stovce lehkostí, s jakou ho překonal, dvoustovkařský proto, že ještě před olympiádou se soudilo, že Johnsonův výkon z Atlanty je na několik let dopředu nepřekonatelný. Boltův důkaz o opaku byl další ranou pro americký sprint.

Mnohé při pohledu na jeho výkony napadne spojení s dopingem, vždyť způsob, jakým si s ostatními sprintery pohrával, byl až zarážející. Nemůže dopadnout stejně jako před čtyřmi roky oslavovaný vítěz z Atén Justin Gatlin, tedy s pozitivním testem?

Šetří kroky

Vyloučit se to pochopitelně nedá, na druhou stranu Bolt není žádným senzačním objevem. Září už od svých patnácti let, kdy vyhrál jako nejmladší chlapec v historii juniorský světový šampionát, na dvoustovce pak jako první junior prolomil dvacetisekundovou hranici.

Ze své výšky (196 cm) dokázal udělat výhodu. Ke zdolání stometrové vzdálenosti mu stačí mnohem méně kroků než ostatním. Konkrétně v Pekingu jich jeho trenér Glen Mills napočítal 41 a půl. Pro srovnání, předchozí světový rekordman a Boltův krajan a kamarád Asafa Powell obyčejně udělal mezi 45 a 48 kroky. Bývalý mistr světa, maličký Kim Collins, si dokonce v nadsázce postěžoval, že na jeden Boltův krok on spotřebuje dva.

Jediným problémem býval start. Už není. „Prvních dvacet metrů byl můj velký problém. Teď jsme s trenérem zapracovali a je to dobré,“ libuje si Bolt. Jeho běh se stal dokonalým...

Reklama