Hlavní obsah

VIDEO: Svíčková nebyla, ale tenistky H+H si pošmákly na guláši a lázeňských oplatkách

Radek Malina (Londýn)Právo

Vysněnou svíčkovou si dopřát nemohly, protože už byla po dlouhém dni vyprodaná. Hlady však stříbrné české tenistky Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková netrpěly. Po neúspěšné bitvě ve finále olympijského tenisového turnaje ve čtyřhře, následné korunovaci tria nejlepších párů, na niž dorazily v holínkách, a večerní návštěvě Českého domu v Londýně si dopřály guláš a lázeňské oplatky.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Slavné české holínky dupou po trávě Wimbledonu... Andrea Hlaváčková (vpravo) a Lucie Hradecká si v nich došly pro stříbro ze čtyřhry.

Článek

Rozhovor tenistky Hlaváčková a Hradecká o holinkách

„Máme strašný hlad. Den byl strašně dlouhý a po zápase se sestrami Williamsovými následovalo hodně únavné čekání na ceremoniál. Objednaly jsme si proto svíčkovou," vyprávěly Hradecká s Hlaváčkovou, když se londýnský čas chýlil k půlnoci.

Kuchař však úspěšné reprezentantky nepotěšil, všechny porce byly po dlouhém dni vyprodány, a tak tenistky vzaly zavděk gulášem. A než došlo na jeho servírování, schroupaly každá alespoň lázeňskou oplatku.

Holínky sklidily pobavený úsměv

Se stříbrnými medailemi na krku a pořád s holínkami na nohou, v nichž už absolvovaly k úžasu publika slavnostní ceremoniál ve Wimbledonu. „Lidé, kteří nás vedli na kurt, se smáli, že máme holínky. Ale v dobrém. Říkali: To je super. A obdivovali je," vyprávěla Hradecká. „Navíc jak ve Wimbledonu během neděle hodně pršelo, tak byly vhodné a leckomu by se hodily," smála se Hlaváčková.

Právě v její hlavě se zrodil nápad na přebírání medaile v jedné ze součástí nástupového oblečení české výpravy. Ale prosadila jej pomocí mazané lsti. „Náš lékař Vlastimil Voráček s vyplétačem raket Richardem Šodkem navrhli po semifinále, že bychom v případě vítězství mohly jít pro zlato v holínkách. Nechala jsem si to rozležet v hlavě a už večer před zápasem jsem Andy říkala, že bychom mohly jít i v případě prohry. Souhlasila, tak jsme šly," vyprávěla Hradecká.

„Já jsem to ale na Lucku trošku upekla s naším doktorem, který ji ke všemu přemluví," přiznávala Hlaváčková. „Každopádně ač stříbrné, tak holínkami jsme sklidily úspěch," culila se Hradecká. „Navíc z nich máme chůzi nacvičenou ze zahájení."

Byť unavené, lebedily si nad atmosférou medailového vyhlášení ve Wimbledonu, přestože na něj musely čekat několik hodin. „Bylo úžasné přebírat stříbro před tolika diváky," tvrdila Hradecká. „Medaile jsou krásné a hodně těžké," líčila Hlaváčková. „Byla jsem ráda, že ji mohu položit na stůl," žertovala Hradecká.

V noci měly cenný olympijský kov položený v dosahu. „Medaile bude spát vedle mě, hned u postele na nočním stolku," plánovala Hradecká. „Během celého pondělí ji ze mě nikdo nesundá," hihňala se Hlaváčková, než se společně pustily do guláše.

Reklama