Hlavní obsah

Van Rijsselberge získal olympijské zlato ve windsurfingu

Londýn

Poslední zlaté olympijské medaile ve windsurfingu před jeho vyřazením z programu her míří do Nizozemska a Španělska. Mezi muži ve Weymouthu triumfoval Dorian van Rijsselberge, ženskou soutěž v jachtařské třídě RS:X vyhrála Marina Alabauová Neiraová.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Nizozemský jachtař Dorian van Rijsselberge vybojoval zlato ve třídě RS:X.

Článek

Devětadvacetiletý Van Rijsselberge si triumf zajistil v předstihu už po deseti rozjížďkách. Vítězstvím v dnešním finále, které loňskému mistru světa stačilo pouze dokončit, premiérové zlato pro Nizozemsko ve windsurfingu pouze podtrhl.

Stříbro získal Brit Nick Dempsey, třetí byl Przemyslaw Miarczynski z Polska. Český reprezentant Karel Lavický obsadil v rozjížďkách 36. místo a skončil daleko za finálovými příčkami.

Šestadvacetiletá Alabauová si pro zlato dojela po vítězství ve finálové jízdě. Stříbro získala Finka Tuuli Petajaová, bronz Zofia Nocetiová-Klepacká z Polska a spolu se španělskou reprezentantkou získaly poslední olympijské medaile ve windsurfingu.

Na příštích hrách v Riu de Janeiro v roce 2016 totiž kategorii RS:X nahradí kiteboarding, tedy jízda ve vlnách na prkně s využitím tažného draka. Zástupci windsurfingu se však kvůli vyškrtnutí z her rozhodli soudit s mezinárodní jachtařskou federací.

Jachting:
Muži:
RS:X (konečné pořadí): 1. Van Rijsselberge (Niz.) 15 b., 2. Dempsey (Brit.) 41, 3. Miarczynski (Pol.) 60, 4. Wilhelm (Něm.) 64, 5. Bontemps (Fr.) 70, 6. Kokalinis (Řec.) 77, 7. Tobin (N. Zél.) 96, 8. Plavsic (Kan.) 100.
Ženy:
RS:X (konečné pořadí): 1. Alabauová (Šp.) 26, 2. Petajaová (Fin.) 46, 3. Nocetiová-Klepacká (Pol.) 47, 4. Maslivecová (Ukr.) 48, 5. Delleová (Něm.) 51, 6. Korsizová (Izr.) 56, 7. Shawová (Brit.) 59, 8. Piconová (Fr.) 89.

Reklama