Hlavní obsah

Šampión Loeb po nehodě lídra Ogiera vyhrál Mexickou rallye, Prokop byl osmý

LEÓN

Francouz Sébastien Loeb v citroënu vyhrál popáté za sebou Mexickou rallye. K 63. triumfu v kariéře pomohla sedminásobnému mistrovi světa nehoda týmového kolegy a krajana Sébastiena Ogiera, který z vedoucí pozice odstoupil v úvodu závěrečné etapy kvůli utrženému kolu. Díku tomu se posunul ve výsledkové listině na konečné osmé místo český pilot Martin Prokop s fordem.

Foto: Alexandre Meneghini, ČTK/AP

Sébastien Loeb na trati Mexické rallye.

Článek

Tovární citroëny druhému dílu MS dominovaly, nakonec ale měli na stupních vítězů převahu finští piloti Fordu. Mikko Hirvonen druhým místem uhájil pozici v čele šampionátu, do něhož se dostal po vítězství v zahajovací soutěži ve Švédsku. V Mexiku navíc získal tři bonusové body za nejrychlejší čas v tzv. power stage, což je vybraný měřený úsek v poslední etapě.

Za Loebem zaostal Hirvonen o minutu a 38 sekund, a to ještě francouzskému šampionovi přitížila padesátisekundová penalizace ze soboty, kdy vinou technických problémů nepřijel včas na start jednoho testu. Kvůli tomu Loeb přišel o těžce vybojované průběžné vedení a musel útočit z druhé pozice. Třetí Jari-Matti Latvala ztratil na vítěze téměř dvě a půl minuty.

Ogier do závěrečné etapy vyjížděl s desetisekundovým náskokem před Loebem, ale hned v úvodní ze tří finálových rychlostních zkoušek skončil mimo trať a přišel o levé přední kolo. "Škoda pro tým, ale také musím trochu myslet na individuální titul," konstatoval Loeb. "Byl to s ním tvrdý boj, máme za sebou velmi těžký víkend," dodal.

Prokop získal čtyři body do hodnocení MS, navíc obsadil druhé místo v redukovaném pořadí kategorie SWRC. O 13,5 sekundy rychlejší byl letošní vítěz Rallye Dakar Katařan Násir Attíja. MS bude pokračovat o posledním březnovém víkendu v Portugalsku.

Mexická rallye, druhý díl mistrovství světa v automobilových soutěžích:
1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën DS3 WRC) 3:53:17,0, 2. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Fiesta RS WRC) -1:38,4, 3. Latvala, Antilla (Fin./Ford Fiesta RS WRC) -2:23,9, 4. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Citroën DS3) -7:18,4, 5. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Ford Fiesta RS) -8:43,5, 6. H. Solberg, Minorová (Nor., Rak./Ford Fiesta RS WRC) -9:50,0, 7. Attíja, Bernacchini (Katar/It.) -13:21,5, 8. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta S2000) -13:35,0.
Průběžné pořadí MS (po 2 z 13 závodů): 1. Hirvonen 46 b., 2. Loeb 36, 3. Latvala 31, 4. Östberg 28, 5. P. Solberg (Nor./Citroën DS3 WRC) 24, 6. Ogier (Fr./Citroën DS3 WRC) 15, ...10. Prokop a Räikkönen (Fin./Citroën DS3 WRC) oba 4.
Pořadí týmů: 1. Ford Abu Dhabi 73, 2. Citroën Total 47, 3. M-Sport Stobart Ford 36.

Reklama

Související témata: