Hlavní obsah

Mistrák v cross country se rozjel po prázdninové pauze

BOŽETICE

Po prázdninové pauze se opět roztočil kalendář závodů mistrovství ČR motocyklů a čtyřkolek v cross country ITP Essox Cup 2010. Přes prázdniny jsme museli najít alternativu za zrušený Stod u Plzně – dva měsíce se zdály jako dostatečně dlouhá doba na hledání. Původně bylo na seznamu přes 20 tipů, ale postupně jsme škrtali jeden za druhým.

Foto: Martin Pichl

Závody čtyřkolek

Článek

A tak jsme se třetí zářijový víkend opět sešli v Božeticích u Milevska. Tentokrát startovali jako první motorky. V sobotu se totiž jel taky mistrák v quadcrossu a podle Řádů Autoklubu ČR se nemohou krýt dva mistrovské podniky. Navíc část kluků startuje v obou seriálech a my jsme jim chtěli dopřát možnost potrápit tělo i mašinu na obou akcích.

ITP ESSOX CUP 2010

Neděle patřila čtyřkolkářům. Bohužel se potvrdila již zmiňovaná silná konkurence ve čtyřkolkářských akcích, které se tento víkend konaly. Je určitě fajn, že po dlouhé době je dostatek podniků a jezdci mají z čeho vybírat. Naštěstí ITP ESSOX CUP má mezi jezdci dobrý zvuk, takže v porovnání s ostatními závody byla účast nejsilnější, ale i tak startovní pole 77 závodníků bylo prozatím nejslabší v sezóně.

MČR JUNIOR I a MČR JUNIOR II

Závodní den opět otevřeli ti nejmladší závodníci v juniorských mistráckých kategoriích. Obě rozjížďky měly v celku jednoznačný průběh, na čele závodu se drželi borci z předních příček průběžného pořadí seriálu. Závod nejvíce sedl rodinným klanům Fischerů a Kolpeků, postavili se na stupně vítězů v obou třídách.

V kategorii JUNIOR I dominovali jezdci ASP GROUP RAC TEAMu na strojích Access DRR. Závod suverénně vyhrál Marek Fischer s náskokem jednoho celého kola a jako jediný jezdec v celém seriálu prozatím nenašel přemožitele. To nedokázali ani tak ostřílení šampióni, jako jsou Martin Liška nebo Víťa Kuklík. Za ním dojeli oba bratři Kolpekové – stříbrný Lukáš a bronzový Tomáš.

Překvapením tak bylo zaváhání Pavla Gyuriczy, vedoucího jezdce průběžného pořadí kategorie MČR JUNIOR II.  Už start nebyl zcela podle jeho představ a závod mu nesedl ani po zbytek rozjížďky. V posledním kole se dokázal protáhnout před Filipa Randu, ale na lepší než 4. místo to nestačilo. Čelo závodu tak obsadili jeho konkurenti – první místo Michal Fischer (ASP GROUP RAC TEAM), druhé místo Jirka Dauth (DORTON team), třetí místo Honza Praisler (DORTON team).  Michal tak dva závody před koncem sezony stáhnul náskok na vedoucího Pavla Gyuriczu na pouhých pět bodů a závěr sezóny bude určitě hodně napjatý.

Marek Fišerfoto: Martin Pichl

QUAD HOBBY

U téhle rozjížďky se dlouho po dojezdu diskutovalo o výsledcích. Část jezdců totiž v průběhu závodu protrhla mlíko, které bylo na tomto místě dokonce zdvojené a než to pořadatelé opravili, pár hříšníků si to střihlo zkratkou. Někdo úmyslně, někdo jel v zápalu boje za chumlem. Výsledkem byla ale časová úspora cca 20 vteřin a hlavně fyzických sil, protože se díky tomu vyhnuli těžkým technickým pasážím. Takže po skončení rozjížďky jsme se hned vrhli na průjezdové časy všech závodníků a „zkracovače“ jsme celkem lehce odhalili. Ředitel rozhodl o jedné trestné minutě za každé zkrácené kolo, což je trest podle mého názoru nejspravedlivější.

O pořádné vzrušení se postaral hned po startu Milan Hošek na pracantu. V první zatáčce po startovní rovince ho zezadu nabral soupeř a Milan šel přes řídítka prvotřídní šipkou. Po pádu zůstal nehybně ležet, okamžitě u něj byla záchranářská čtyřkolka. K velké úlevě šlo pouze o šok, Milan během pár vteřin sedl zpátky na mašinu a dojel si pro skvělé čtvrté místo. A jak dopadli ostatní? Tuto kategorii jednoznačně (s výjimkou jedné příčky) ovládli jezdci týmu QUADEXTP. Jen na pracantech se zatím jezdit nenaučili, tam měli šanci i ostatní.

Sportka do 400 CCM1.    Ladislav Karl2.    Karel Pavlas3.    Rudolf Procházka

Sportka nad 400 CCM1.    Otakar Vávra2.    Pavel Dupač 3.    Jiří Kram

TR 4x4 do 750 CCM1.    Martin Křížek 2.    Václav Kroutil 3.    Josef Kunrt

QUAD PROFI

„Profíci byli už na startu seznámeni s tím, že podvádět se nemá a tak se závod obešel bez protestů. V kategorii sportka do 400 ccm jde za svým druhým titulem jasně David Buříval. Letos zvítězil už v pátém závodě a upevnil si tak vedoucí příčku. Lépe je na tom ve třídě sportka nad 400 ccm Honza Kadeřábek ml. – i ten v Božeticích vyhrál po páté v sezóně, ale už nyní je jasné, se stane šampiónem své třídy. I ve třídě TR 4x4 vyhrál největší favorit – Zdeněk Smetana a  upevnil si tak vedoucí příčku. Zdramatizoval se boj o stříbrnou příčku průběžného pořadí třídy pracantů. Absence v božetickém závodě připravila Jardu Chytila o cenné body - v Božeticích čtvrtý Franta Šíma se tak na něj začíná výrazně dotahovat.

Sportka do 400 CCM

1.    David Buříval (ACCESS MOTOR RACING TEAM)

2.    Jan Fischer (QUAD TEAM FISCHER)

3.    František Kalouner (PANDA QUAD)

Sportka nad 400 CCM1.    Jan Kadeřábek ml. (KÁBEK RACING TEAM)2.    Miroslav Stupka (STAVEBNINY STUPKA TEAM)3.    Tomáš Kadeřábek (KÁBEK RACING TEAM)

TR 4x4 nad 750 CCM1.    Zdeněk Smetana (BÓŽA TEAM)2.    David Polišenský (ARTIC TRADE RACING)3.    Petr Špak

Mistrovství ČR

Sobotní mistrák v quadcrossu startovním polem v Božeticích pořádně zamával. Někdo se zranil, někomu odešla technika a někomu se prostě nechtělo trmácet z Mohelnice přes celou republiku nebo dal přednost jinému podniku. Na start se tak postavilo jen sedm závodníků.

Lukáš Studenýfoto: Martin Pichl

Hned na začátku všem odjela dvojice jezdců ASP GROUP RACTEAMu – Martin Liška a Lukáš Studený. Opět to vypadalo na Martinovo vítězství, jenže . . . Martin si v sobotním mistráku v Mohelnici natáhl vazy na ruce. Bolelo to, ale jakžtakž se s tím jet dalo. Jenže při lesním výjezdu škrtnul Martin o strom (ano, čtete dobře – i Mistr republiky občas na trati něco trefí) a zranění se zhoršilo. „Lišák“ chvilku vypadal, že závod vzdá, ale nakonec zatnul zuby a závod dokončil na druhém místě. To ale neznamená, že Lukášovi spadlo do klína snadné vítězství. Převedl fantastickou jízdu, „Lišákovi“ dokonce nadělil jedno celé kolo. Mám pocit, že v Božeticích by i 100% zdravý Martin Lukášovi odolával jen s velkou námahou. Třetí dojel Pavel Ulman (SMS MOTOKROSU BENÁTKY n. JIZEROU) se ztrátou necelých čtyř vteřin na Lišku.

Mistrák motorek bude pokračovat závodem v Sedlčanech 16. – 17. října, který pořádá AK RAC Sedlčany. Zde budou o body do průběžného pořadí seriálu bojovat jezdci v licenčních kategoriích motocyklů. Vypsány jsou zde i volné závody pro bezlicenční jezdce na motorkách a čtyřkolkách, ale výsledky z těchto závodů nebudou započítávány do průběžného pořadí seriálů ITP ESSOX CUP a ADT CUP. Tyto seriály budou pokračovat hned následující víkend (23. – 24. října) v Kramolíně u Nepomuku. ADT Horažďovice zde připravují zcela unikátní trať – poprvé v dlouholeté a bohaté historii kramolínského areálu se zde pojede závod v cross country. A trať to bude fantastická. Na jezdce čeká technicky náročný lesní úsek i pověstný kramolínský padák. Vyzkouší si část, po které se jelo letošní Mistrovství světa trialu, chybět nebudou ani rychlé motokrosové pasáže a skoky. Na své si přijdou ti, kdo milují rychlost i příznivci spíše technické jízdy.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint