Hlavní obsah

Jinín tradičně na bahně

Matěj Oliva

Jako první seriál offroadových závodů odstartoval sezónu ITP Essox Cup závod mezinárodního mistrovství ČR a hobby závody čtyřkolek. Tento podnik přivítalo údolí tratě v Jiníně, která byla po krátkém návratu zimy opravdu hodně mokrá, takže diváci i jezdci se měli na co těšit.

Foto: Matěj Oliva

Závod MČR čtyřkolek v Jiníně

Článek
Fotogalerie

Pomyslného černého Petra si vytáhly nejmenší quadisté v kategoriích Junior I a II, kteří před sebou měli v brzkých ranních hodinách opravdu náročnou trať, navíc na menších strojích, pro které je zápas s bahnem ještě náročnější. Offroadový potěr se ale jen tak něčeho nezalekl a za vydatné pomoci diváků, rodičů a pořadatelů se podařilo závod úspěšně absolvovat, i když děti v cíli byly díky bahnu navzájem k nerozeznání. V kategorii Junior I se z vítězství radoval Daniel Klíma, v JuniorechII pak Jiří Dauth.

Celou „dospělou“ trať v Jiníně okusili jako první jezdci kategorie Quad Hobby, za což jim byli závodníci ostatních kategorií rozhodně vděční. Už v polovině prvního kola nebylo téměř možné rozeznat jednotlivé jezdce díky vrstvám bahna, které na sebe navzájem naházeli. Trať byla díky hlubokému jílu velice náročná a nebyla nouze o zapadnutí, pády do louží a jiné divácky atraktivní situace. Náročné podmínky s sebou nesou bohužel i celou řadu odpadnuvších, nejen pro technické problémy. Pořadí se během celého závodu přelévalo a z vítězství v „královské“ kubatuře nad 400 ccm zvítězil Honza Bažant, ve čtyřstovkách Miroslav Karl.

Svou premiéru si odbyl přebor čtyřkolek, který nahradil loňskou kategorii profi. Jezdci tuto změnu rozhodně uvítali a zvýšila se motivace do závodu. Trať pro přebor byla rozhodně sjízdnější, než pro kategorii hobby, i tak ale zůstala hodně náročná a jezdci, kteří viděli cíl s sebou vezli bahno ve váze průměrného spolujezdce. V přeboru na rozdíl od kategorie Hobby startují i pracovní čtyřkolky, které ještě trochu více zkomplikovaly sportkám situaci na trati vyjetými kolejemi, do kterých se závodní quady chytaly jako do pastí. Ve čtyřstovkách vyhrál David Buříval, který již třetím rokem jezdí na strojích Access Motor  a nakročil tak k obhajobě loňského titulu. Ve třídě nad 400ccm vyhrál Michal Záděra, v kategorii pracovních čtyřkolek do 750ccm navázal na výborné výsledky z loňského roku Radovan Šikula a ve „velkých“ pracovních čtyřkolkách byl nejrychlejší Martin Švanda.

Nejlepší čtyřkolkářům museli čekat na svůj závod až do nedělního odpoledne, kdy měla trať za sebou mnoho jízd a podle toho vypadala. Bahno sice bylo vyházené, ale o to víc byly náročné pasáže rozbité. Do závodu mistrovství byly nově zařazeny i pracovní čtyřkolky, kterých přijelo stejně, jako sportek. Do závodu nejlépe odstartoval Pavel Ulman, kterého ale velice rychle stáhl Martin Liška, který si udržel vedení až do konce závodu a nakročil k obhajobě titulu. Na paty mu v prvních kolech Šlapal Lukáš Studený, který ale odrazil na kamenech kolo a musel do depa, ztrátu se mu už nepodařilo stáhnout a dostal se „jen“ na druhé místo. V kategorii pracovních čtyřkolek, kterou opanovali jen jezdci na strojích Can-am Renegade se pořadí během celého závodu míchalo, vítězně z jízdy nakonec vyšel Josef Hort.

Reklama

Související témata: