Hlavní obsah

Čeští fotbalisté jsou velice silní, říká pilot F1 Trulli

Radek Malina (Valenciennes)Sport.czPrávo

Olympijské hry v Turíně a fotbalové MS v Německu si nechce nechat ujít pilot stáje Toyota Jarno Trulli. Jednatřicetiletý jezdec se těší na olympijské představení slalomáře Roccy a v létě by rád navštívil některý ze zápasů italských fotbalistů. "Máme dobrý a silný tým. Ale někdy ztrácíme koncentraci," řekl Trulli v exkluzivním rozhovoru pro Právo při sobotním představení nového monopostu Toyota.

Článek

Máte za sebou představení nového monopostu TF 106, s nímž budete o body v MS bojovat v této sezóně. Už jste absolvovali první testy. Jak jste spokojený? Je to velká změna, ale myslím si, že inženýři odvedli dobrou práci. Dosahované hodnoty jsou zajímavé, ale je brzy na hodnocení. Jsme teprve na začátku. Čekají nás ještě stovky kilometrů.

Loni jste dosáhl prvních stupňů vítězů pro Toyotu a celkově jste v MS skončil sedmý. Jak poslední sezónu hodnotíte a s čím vstoupíte do nové? V minulém šampionátu jsem skončil v Bahrajnu a v Malajsii druhý. Myslím, že celá Grand prix Malajsie mi tehdy vyšla parádně. Získal jsem také jedno vítězství v kvalifikaci, ale nyní už není prostor pro vzpomínky. Musíme tvrdě pracovat. Chceme se posunout výš. Loni nám uteklo třetí místo v Poháru konstruktérů, letos na něj chceme útočit. A možná i výš.

Může titul získat Toyota? Není to nemožné. Je však třeba si uvědomit, že pojedeme s novými pneumatikami. A s osmiválcovými motory. Bude třeba hledat nové nastavení, budeme mít méně síly, ale to bude jiné i pro ostatní týmy.

Koho považujete za největšího soupeře a favorita na titul? Je těžké něco takového předpovídat, protože je tu řada nových pravidel. Ale snad některý z jezdců McLarenu a Renaultu.

Změn v nové sezóně bude hodně. Co na ně říkáte? Lidé se mě na to často ptají, zejména pak na nový systém kvalifikace. Myslím, že konečný formát je velmi komplikovaný. Ale uvidíme, třeba to bude dobré.

Během minulých týdnů se spekulovalo o možném příchodu pilota Kimiho Räikkönena. Znepokojuje vás to? Toyota už takhle byla spojována se jménem Michaela Schumachera, Fernanda Alonsa a dalšími. Nevím, co na to mám říct. Mám kontrakt na tuto sezónu a jediná správná cesta je soustředit se na svoji práci. Více bych o tom raději nemluvil.

Jak jste vlastně strávil zimní přestávku? Odpočíval jsem a také se připravoval, abych byl v kondici. Jezdil jsem na kole, plaval.

Věnujete se i fotbalu? Sleduji ho, ale preferuji jiné sporty.

V červnu bude v Německu mistrovství světa ve fotbale, kde je i Itálie. Pojedete se podívat? Určitě plánuji návštěvu některého ze zápasů. Kromě práce ve formuli mě čekají dvě velké události. Tou první budou olympijské hry v Turíně, druhou právě fotbalové mistrovství.

Itálie se na šampionátu utká ve skupině s Českem. Víte to? Ano, pochopitelně. Český tým je velmi silný, má výborné hráče, Nedvěda a další skvělé osobnosti. Určitě mohou jet do Německa s velkým sebevědomím.

A jaké jsou šance vaší Itálie? Máme dobrý a silný tým s kvalitními hráči. Ale někdy ztrácíme koncentraci. Věřím, že při nadcházejícím šampionátu se nic takového nestane.

Olympijské hry v Itálii odstartují za tři týdny. Vy jste běžel s olympijskou pochodní. Jaké to bylo? Obrovská zkušenost a veliká pocta, protože jsem jako jezdec formule jedna dostal šanci prezentovat olympijské hry. Když jsem běžel, bylo to obrovské představení. Skutečně fantastické.

Jaké sporty při olympijských hrách navštívíte? Jako většina fanoušků a jako správný Ital se pokusím obejít co nejvíce sportů s našimi zástupci.

A kdybyste si měl vybrat jeden konkrétní? Tak to je jednoduché. Myslím, že v současné době má mimořádný potenciál slalomář Giorgio Rocca. Je ve vynikající formě.

Reklama

Související témata: