Hlavní obsah

Schumachera iritují spekulace o Rossiho přestupu k Ferrari

VALENCIA

Sedminásobný mistr světa formule 1 Michael Schumacher už má dost pověstí, podle kterých by ho měl v sezóně 2007 ve stáji Ferrari nahradit motocyklový šampión Valentino Rossi. Dosud nejrozsáhlejší Rossiho testování monopostu Ferrari, které je od úterý na programu ve Valencii, dalším pověstem jen nahrává.

Foto: Ferrari

Pilot formule 1 Michael Schumacher a motocyklový závodník Valentino Rossi.

Článek

Valentino Rossi jako jediný motocyklista historie posbíral tituly mistrů světa ve všech čtyřech kubaturách. Jako devatenáctiletý se v roce 1997 stal světovým šampiónem stopětadvacítek. O dva roky později zvítězil ve třídě do 250 ccm, v roce 2001 triumfoval v posledním šampionátu pětistovek. Od té doby je čtyřikrát neporaženým králem třídy MotoGP. Smlouvu s Yamahou má do konce roku 2006. Co bude dál?

Vše nasvědčuje tomu, že vztahy Rossiho s týmem z Maranella se utužují. Ve Valencii bude poprvé testovat s celou stájí, tedy za přítomnosti Michaela Schumachera i Felipe Massy. Oba piloti se soustředí na nový monopost Ferrari 248 F1. Rossi usedne do kokpitu modelu V10 2004, který už důvěrně zná z testování na okruhu ve Fioranu z března 2004. V poznávání monopostu formule 1 pokračoval Rossi loni v srpnu v Mugellu. Na stejném okruhu strávil testováním ferrari další dva dni v listopadu. Nyní se pracovní kontakt s týmem prodlužuje. Znovu však půjde spíše o test jezdce, nikoli vozu. Osvědčí Rossi dostatek schopností špičkově pilotovat vůz formule 1?

Víc už dokázat nemůže

Pro sedminásobného mistra světa Rossiho je svět F1 zcela jistě velmi lákavý. Na motorkách už zřejmě víc dokázat nemůže. Překonání rekordu patnácti motocyklových titulů legendárního Giacoma Agostiniho z šedesátých a sedmdesátých let zřejmě vyhodnotil jako nereálný výkon. Je jiná doba. Jezdci už nedokáží absolvovat za jediné odpoledne závody ve třech kubaturách, jako to dokázal Agostini. Rossi navíc přiznává, že ho stereotypy postupně unavují.

Ve světě Grand Prix však leží jedna výzva, kterou by Valentino Rossi určitě rád zvednul. Jmenuje se Big John. Tak se v šedesátých letech přezdívalo Johnu Surteesovi. Angličan získal v roce 1964 titul mistra světa formule 1. Mimochodem, s vozem Ferrari. Předtím Surtees vybojoval sedm titulů světového šampióna za řidítky. Od té doby ho nikdo nenapodobil. Podaří se to Rossimu? A pustí se vůbec do nového dobrodružství? To jsou otázky, na které by rádi znali odpověď milióny fanoušků motoristického sportu. V tuto chvíli zřejmě nedokáže odpovědět sám sobě ani Valentino Rossi.  Jisté je, že jeho závodní start ve Ferrari by pro formuli 1 znamenal vítané osvěžení. A také obrovský byznys.

Soustředí se na sebe

Michael Schumacher je z častých dohadů o své budoucnosti unavený stejně jako ze spekulací, že nahradit ho má v roce 2007 právě Valentino Rossi. "Už mě nebaví pořád číst všechny ty dohady," přiznal Schumacher. Současně také prohlásil, že je letos znovu připravený předvést své kvality. Navzdory skutečnosti, že mu bude sedmatřicet a je nejstarším jezdcem šampionátu. "Možná to bude ve Valencii mimořádná událost pro Rossiho a novináře. Pro mě ne. Soustředím se na další testování nového vozu pro tuto sezónu bez ohledu nato, jestli tam bude někdo další," komentoval Schumacher "rozšíření" týmu Ferrari o jednoho nadějného pilota.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články