Hlavní obsah

Formule jedna Ameriku nepotřebuje, říká Ecclestone

LONDÝN

Pokud se ve Spojených státech v budoucnosti nepojede Velká cena formule jedna, světovému seriálu to neublíží. Tvrdí to šéf F1 Bernie Ecclestone, jenž v rozhovoru pro deník The Times uvedl, že rozhodně nehodlá Grand Prix na okruhu v Indianapolis dotovat.

Foto: internet

Šéf formule 1 Bernie Ecclestone.

Článek

"Formuli jedna nezáleží na tom, jestli bude nebo nebude Velká cena USA. Co od Ameriky vlastně dostáváme? Jedině potíže. Když tam někomu řeknete dobré ráno a je pět minut po poledni, tak vás zažalují," uvedl pětasedmdesátiletý Ecclestone.

Velká cena USA je na programu příští víkend. Loni skončily závody na okruhu v Indianapolis fiaskem, když kvůli bojkotu stájí s pneumatikami Michelin startovalo pouze šest vozů. Naštvaní fanoušci při závodě bučeli, házeli na trať plechovky a lahve, později jim organizátoři nabídli, že jim za nepovedené představení vrátí vstupné.

Přesto se nakonec američtí pořadatelé dohodli s Ecclestonem na pokračování spolupráce i pro tento rok, budoucnost závodu však zůstává nejistá. "Stejně tam nikdy nezískáme žádné sponzory. Ani americkou televizi to nezajímá. Máme více diváků na Maltě než tam," řekl šéf F1. "Američani se pořád chlubí, jak je úžasně sledovaná série NASCAR, ale jen v Itálii se dívá na formuli víc lidí než na NASCAR v celých Státech," dodal Ecclestone.

Přes ostrou kritiku se však britský miliardář pokračování mistrovství světa v USA nebrání. "Pokud o to budou mít zájem, rád si s nimi o tom promluvím, což mám příští týden rozhodně v plánu. Ale rozhodně nehodlám na americkou Grand Prix doplácet," dodal Ecclestone.

Šéf světového seriálu chce šampionát pro příští rok rozšířit o dvě Velké ceny na dvacet. Nově by se podle agentury Reuters mohlo jet Mexiku, Indii, Jižní Africe či Rusku, nebo by mohly přibýt druhé závody ve Španělsku a Japonsku.

Reklama

Související témata: