Hlavní obsah

Schumacher odstartuje z pole position i v Magny Cours

MAGNY COURS

Podruhé za sebou vyhrál Němec Michael Schumacher kvalifikaci v mistrovství světa formule 1. Sedminásobný šampion zajel nejrychlejší kolo na okruhu v Magny Cours ve Francii a zajistil si nejvýhodnější pozici na startu stejně jako před dvěma týdny v Indianapolisu, kde z ní dokázal vytěžit vítězství v závodě.

Článek

Celkově 68. pole position v kariéře a čtvrtou v sezoně pilot stáje Ferrari vybojoval s náskokem pouhých 17 tisícin sekundy před týmovým kolegou Felipem Massou z Brazílie, který se v jedenáctém závodu sezony pokusí navázat na předchozí druhé místo. Schumacher může svou rekordní bilanci v Magny Cours rozšířit již o osmé vítězství.

Třetí místo v kvalifikaci na Velkou cenu Francie obsadil vedoucí muž šampionátu Španěl Fernando Alonso s renaultem; obhájce titulu ztratil na Schumachera téměř tři desetiny. Po pátém místě v Grand Prix USA, která byla jeho nejhorším vystoupením v sezoně, bude Alonso v neděli hájit náskok 19 bodů před německým rivalem v průběžném pořadí. Loni ve Francii vyhrál.

Schumacher uspěl i přes problémy

"Ukázali jsme, že v Indy to nebyl žádný náhodný úlet. Je fajn, že jsme zase spolu v první řadě, a snad se nám povede stejný výsledek i v závodě," připomněl Schumacher minulý dvojnásobný triumf Ferrari.

Dnešní program však pro něj tak dobře nezačal. V posledním volném tréninku ujel jen pět kol a po návratu do depa se mu od výfuku vzňala zadní část vozu. Obavy z nutné výměny motoru se však nepotvrdily. "To nebylo ideální, ale o to cennější je první řada," řekl Němec.

Renaultu hodně záleží na vítězství

Stáj Renault tak prohrála první bitvu v Magny Cours, kde by ráda oslavila úspěšným výsledkem stoleté výročí svého vítězství v historicky první Grand Prix, které pro tým vybojoval v roce 1906 v Le Mans Maďar Ferenc Szisz. Dnes mohl francouzský tým získat jubilejní 50. pole position v historii, ale šanci promarnil.

"Jsem spokojen s třetím místem," tvrdil Alonso, vedle kterého se postaví Ital Jarno Trulli s toyotou. "Máme dobré a spolehlivé auto, moje šance přijde zítra. Víme, že na jedno kolo nejsme tak rychlí, takže to není žádné překvapení. Nemám co ztratit, riskovat musejí jiní," řekl Španěl.

Až z 19. pozice vyjede německý nováček Nico Rosberg, i když v kvalifikaci obsadil deváté místo. Kvůli neplánované výměně motoru však přišel jezdec stáje Williams o deset míst na roštu. Do čtvrté řady na startu se postaví při letošní závodní premiéře Španěl Pedro de la Rosa, jenž u McLarenu nahradil v tomto týdnu Kolumbijce Juana Pabla Montoyu. Kvalifikaci provázelo nesmírné horko, když na trati dosahovala teplota 50 stupňů Celsia.

Nedělní závod odstartuje tradičně ve 14 hodin.

Výsledky - postavení na startu:
1. M. Schumacher (Něm./Ferrari) 1:15,493, 2. Massa (Braz./Ferrari)1:15,510, 3. Alonso (Šp./Renault) 1:15,785, 4. Trulli (It./Toyota) 1:16,036, 5. R. Schumacher (Něm./Toyota) 1:16,091, 6. Räikkönen (Fin./McLaren) 1:16,281, 7. Fisichella (It./Renault) 1:16,345, 8. De la Rosa (Šp./McLaren) 1:16,632, 9. Coulthard (Brit./Red Bull) 1:18,663, 10. Webber (Austr./Williams) 1:16,129.

Reklama

Související témata: