Hlavní obsah

Formule Williams budou pohánět motory od Toyoty

HOCKENHEIM

Motory Toyota mají vrátit stáj formule 1 Williams na výsluní v královské automobilové třídě. Tým podepsal s japonským dodavatelem smlouvu na tři roky s platností od příští sezóny. V tomto ročníku pohánějí vozy Franka Williamse motory Cosworth, vloni se britský tým rozešel po delší spolupráci s německou automobilkou BMW.

Foto: BMW WilliamsF1/BMW AG

Pilot Ralf Schumacher při testování nového monopostu FW26 týmu BMW WilliamsF1.

Článek

"Tahle nová smlouva je pro naše záměry ve formuli 1 klíčová. Těšíme se na podporu Toyoty a na návrat dob, kdy jsme byli schopní závodit s kýmkoliv," uvedl týmový šéf Williams.

Nové motory budou mít podle zpráv z Toyoty stejnou specifikaci, jakou má vlastní stáj japonské automobilky. "Williams a Toyota Racing na tom vydělají. Spolupráce bude postavena na tvrdém boji na trati a úzké spolupráci mimo ni," uvádí se v prohlášení Toyoty.

Od roku 1979 slavil tým Williams 113 vítězství v závodech MS a devět prvenství v Poháru konstruktérů. Poslední ale už v roce 1997, kdy se v jejích barvách stal šampionem Jacques Villeneuve, tehdy ještě ve spolupráci s Renaultem.

Toyota vstoupila do formule 1 v roce 2002, ale dosud se vítězství nedočkala, byť má jeden z nejvyšších rozpočtů v seriálu. V této sezóně zatím patří Williamsu osmé místo s 10 body, Toyota je pátá s 21.

Reklama

Související témata: