Hlavní obsah

Ferrari má opět situaci ve svých rukou

Michael Schumacher soudí, že šance jeho největšího soupeře v boji o osmý titul mistra světa formule 1 Fernanda Alonsa, který momentálně vede šampionát o jedenáct bodů, jsou značně devalvovány zákazem letního testování, které by stáj španělského úřadujícího mistra potřebovala v nynější situaci jako sůl.

Článek

Šance na celkový triumf v letošním ročníku vzrostly u fenomenálního Němce především díky bezkrevnému výkonu rivalů z Renaultu v poslední Velké ceně Německa, když Alonso obsadil páté a Fisichella šesté místo, a to ještě díky vypadnutí Webbera, jehož williamsu vypověděl v posledních kolech závodu službu motor. Jinak by mohl být propad obhájců titulu ještě výraznější.

Pokud druhé místo za Michaelem Schumacherem z domácí Velké ceny Francie ještě Alonsovi na klidu neubralo, páté místo a výrazné smazání jeho náskoku na čele celkového pořadí z Německa už musí být pořádná facka. Že v současné době Renault za Ferrari výrazně zaostává je více než zřejmé, ale francouzskou továrnu dotáhly a v poslední Velké ceně i předehnaly stáje McLaren a Honda. A to je přesně to, co hraje Ferrari nejvíce do not.

Zákaz letního testování mezi nadcházející Velkou cenou Maďarska a Velkou cenou Turecka, která se pojede 27. srpna totiž zmrazí monoposty v současném stavu vývoje, ve kterém je na špici jednoznačně Ferrari, zatímco forma Renaultu se vytrácí i vzhledem k další konkurenci.

Briatore odmítá panikařit

"Během posledních tří závodů jsme na sobě výrazně zapracovali a získali jsme oproti dalším stájím náskok. Zákaz testování vám opravdu nepomůže, protože nemáte možnost odstranit potíže, které vás trápí. My máme ale náskok, takže budeme této situace využívat co nejdéle to půjde," řekl pilot Ferrari Michael Schumacher.

Přestože se italská stáj vrátila do formy i do boje o titul, šéf Renaultu Flavio Briatore se snaží udržet svůj tým v klidu. Jejich vedení v Poháru konstruktérů je sice ještě menší, než v Alonsovo v pořadí jezdců, ale Briatore ještě nechce zmáčknout poplašný knoflík. "Důležité po víkendu, jako byl tento, je zůstat v pohodě. Stále vedeme oba šampionáty, ale nacházíme se v těžkém boji. To jsme ovšem na začátku sezóny předpokládali," řekl šéf Renaultu.

"Pro celý tým to byla v Německu od začátku do konce těžká práce a musím pochválit naše piloty, že v současné situaci dovezli oba vozy na bodovaných pozicích," narážel Briatore na Alonsova slova o rozpadajících se pneumatikách Michelin, které zřejmě nejvíce srazily Renault do kolen.

Hlásí se i McLaren

Pomoci Alonsovi v obhajobě titulu by chtěla i stáj McLaren, která bude od příští sezóny jeho zaměstnavatelem. Jejich stoupající forma jim dává naději, že by především jednička týmu, Fin Kimi Räikkönen, mohl ve zbytku sezóny Ferrari nejvíce obírat o body.

"Šampionát je v současnou chvíli nesmírně napínavý, Renault je stále silný tým a Alonso je velký světový šampión. Máme společný cíl - ve zbytku sezóny porážet Ferrari, " řekl výkonný ředitel McLarenu Martin Whitmarsh jehož stáj si v Německu užívala letos vzácné pocty, být v pořadí před oběma Renaulty.

Reklama

Související témata: