Hlavní obsah

Ferrari představilo svůj nový vůz. Skončí čekání na titul?

Praha/Maranello

Nové Ferrari odhaleno! Monopost SF 90 byl slavnostně představen v pátek dopoledne v Maranellu. Číslo 90 odkazuje na výročí stáje, která bude letos slavit devadesát let od jejího založení. Povede se týmu s novým vozem ukončit dlouhé čekání na titul?

Ferrari představilo monopost F1 pro sezónu 2019Video: Reuters

 
Článek

Většina monopostů pro nadcházející sezonu již byla v předešlých dnech odhalena, a tak fanoušci Ferrari s napětím očekávali na slavnostní představení vozu italské stáje. V pátek dopoledne se dočkali. V Maranellu za přítomnosti obou jezdců Sebastiana Vettela a Charlese Leclerca byl představen SF 90.

Stáj letos slaví devadesáté výročí od jejího založení a v této atmosféře se i celá akce konala. Ferrari několika prezentacemi připomínalo historii týmu, jeho největší úspěchy, včetně zisků titulů mistra světa a vítězství v Poháru konstruktérů. Poté již s napětím i vzrušením navzájem všichni přítomní sledovali, jak se nový monopost objevuje na pódiu.

Tradiční červenou barvu vozu doplnily prvky černé. „Auto představuje nejnovější špičkové technologie, splňuje nová pravidla, která byla zavedena pro nadcházející sezonu, a je výsledkem obrovské práce a talentu všech ve Scuderii," prohlásil prezident Ferrari Louis Camilleri během prezentace.

„Minulá sezona byla naše nejlepší za posledních deset let, přesto jsme nedosáhli našich cílů. Takový nezdar není nikdy snadný, ale s nadšením a odhodláním se díváme dopředu. Začneme novou kapitolu v naší historii," dodal Camilleri. „Toto auto je evolucí toho loňského. Pokusili jsme se posunout laťku ještě výš. Snažili jsme se být extrémní, jak jsme jen mohli," uvedl Mattia Binotto, šéf týmu.

"Myslím, že jsme všichni nadšeni," řekl Sebastian Vettel. „Viděl jsem malé součásti auta, jak se spojovaly a teď ho vidím vcelku. Neuvěřitelné. Nemůžu už se dočkat, až do něj usednu," přiznal čtyřnásobný světový šampion s tím, že se na novou sezonu těší, a že doufá, že je tým na správné cestě.

Scuderia touží ukončit pokračující mistrovský suchopár, jedenáct sezon bez titulu má ale stále daleko do černé série z 80. a 90. let. Ferrari tehdy čekalo na titul dvacet let - od roku 1979, kdy triumfoval v MS Jody Scheckter, až do roku 2000, kdy odstartovala slavná rudá éra Michaela Schumachera.

Premiéry nových monopostů formule 1
7. únoraHaas
11. únoraToro Rosso, Williams
12. únoraRenault
13. únoraMercedes, Red Bull, Racing Point
14. únoraMcLaren
15. únoraFerrari
18. únoraAlfa Romeo

Reklama

Související témata: