Hlavní obsah

Tréninky na závod F1 v Monaku jasně ovládly mercedesy

Aktualizováno

Tréninky na Velkou cenu Monaka formule 1 suverénně ovládli jezdci stáje Mercedes. V obou dnešních částech se na okruhu v Monte Carlu za sebou seřadili obhájce titulu a pětinásobný mistr světa Lewis Hamilton a Valtteri Bottas a potvrdili dosavadní nadvládu v sezoně.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Brit Lewis Hamilton při tréninku v Monaku

Článek

V pomalejší první části se ještě mezi vozy německé stáje dokázal vklínit na druhém místě Max Verstappen z Red Bullu, ale v odpoledním tréninku už měl Mercedes nad zbytkem startovního pole jasně navrch. Hamilton zvítězil časem 1:11,118 a Bottase porazil o 81 tisícin, Sebastian Vettel z Ferrari už na třetím místě zaostal skoro o osm desetin.

Těsně čtvrtý za ním skončil Pierre Gasly z Red Bullu. Pátý Alexander Albon z Toro Rosso a šestý Verstappen, který vynechal velkou část druhého tréninku kvůli technickým potížím, už ztratili bezmála sekundu.

Až desáté místo obsadil domácí Charles Leclerc z Ferrari, jehož vůz měl problémy s brzdami. Na obhajobu triumfu může téměř jistě zapomenout Daniel Ricciardo. Loňský vítěz s Red Bullem potvrdil, že v Renaultu se zatím trápí a obsadil až sedmnáctou příčku.

Závod v Monte Carlu zastínilo pondělní úmrtí trojnásobného mistra světa Nikiho Laudy a stáje i piloti dnes uctili památku legendy formule 1. Například čtyřnásobný mistr světa Vettel z Ferrari, v jehož barvách Lauda získal dva tituly, si nechal na Laudovu počest vytvořit speciální helmu.

Vozy napříč startovním polem také nesly Laudovo jméno. Výjimkou nebyl Mercedes, v jehož vedení Lauda působil. Jeho monoposty vyjely na trať s německým nápisem "Díky, Niki" a členové stáje měli černé pásky. "Poslední dva dny byly hrozné. Cítím se jako zombie," řekl šéf Mercedesu Toto Wolff. "Dívám se na fotky a každou půlhodinu je mi do breku," přidal.

Mercedes v Monaku usiluje o prodloužení nadvlády v sezoně a vytvoření nového rekordu, protože jeho jezdci si rozdělili první dvě místa v pěti dosavadních závodech. V Bahrajnu, Číně a ve Španělsku vyhrál Hamilton před Bottasem, zatímco v Austrálii a Ázerbájdžánu bylo pořadí opačné.

Tréninky na Velkou cenu Monaka, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Monte Carlu:
První trénink:
1. Hamilton (Brit./Mercedes)1:12,106
2. Verstappen (Niz./Red Bull)-0,059
3. Bottas (Fin./Mercedes)-0,072
4. Leclerc (Mon./Ferrari)-0,361
5. Vettel (Něm./Ferrari)-0,717
6. Gasly (Fr./Red Bull)-1,064.
Druhý trénink:
1. Hamilton1:11,118
2. Bottas-0,081
3. Vettel-0,763
4. Gasly-0,820
5. Albon (Thaj./Toro Rosso)-0,913
6. Verstappen-0,934

Reklama

Související témata: