Hlavní obsah

Dojet první, ale nevyhrát? Vettel dal jasně najevo, co si myslí o penalizaci, která ho stála vítězství

Svět Formule 1 ještě stále žije nedělní Velkou cenou Kanady. Neprobírají se ale fantastické výkony pilotů na trati, nýbrž penalizace čtyřnásobného německého mistra světa Sebastiana Vettela, kvůli níž přišel o vítězství.

Foto: Ryan Remiorz, ČTK/AP

Lewis Hamilton (vpravo) věděl, že mu triumf nad Sebastianem Vettelem spadl v Kanadě do klína.

Článek

K diskutované události došlo takto: Ve 48. kole pilot Ferrari vjel do trávy mimo trať a po návratu na dráhu se přiblížil až k ochranné zídce, kde zablokoval těsně za sebou jedoucímu Hamiltonovi prostor k předjetí. Traťoví komisaři pak rozhodli, že Vettelovi udělí pětivteřinovou penalizaci, která nakonec Němce stála prvenství v závodě.

Ačkoli tak před sebe Vettel za celý závod nikoho nepustil, první místo nakonec bral Lewis Hamilton. A fanoušci horečně diskutují nad tím, zda byla penalizace oprávněná, či nikoli.

Ferrari zvažuje, že se proti pětivteřinovému trestu odvolá. A co si o své penalizaci myslí sám Vettel, to dal německý pilot jasně najevo po závodě.

Když viděl monopost Lewise Hamiltona, u nějž stálo číslo jedna na znamení Britova vítězství, jednoduše k němu přišel a prohodil čísla jedna a dva tak, aby u monopostu Mercedesu zářila velká dvojka.

A na straně Němce stojí i mnoho bývalých pilotů F1. Třeba Jenson Button.

"Podle mě šlo o závodní incident," řekl Button Sky Sports. "Ano, Seb udělal chybu, ale musíte si uvědomit, že jede více než 160 km/h, nemůžete prostě zastavit auto a zůstat stát mimo okruh."

"Za mě osobně si za to penalizaci nezasloužil," uzavřel bývalý vynikající pilot.

Souhlasíte s penalizací Sebastiana Vettela?
ano, byla udělena správně
28,7 %
ne, Vettel neměl být penalizován
71,3 %
Celkem hlasovalo 5080 čtenářů.

Reklama