Hlavní obsah

Čtyřnásobný mistr světa nosičem vody? Vettel si kope hrob, chybuje víc než mladíci

Praha

Propastný rozdíl. Po deseti z 21 závodů sezony formule 1 ztrácí Sebastian Vettel na vedoucího Lewise Hamiltona rovných sto bodů! Poslední Velká cena Británie přidala jen další otazníky nad formou čtyřnásobného mistra světa. Pilot Ferrari zezadu sestřelil Verstappena, a i kvůli penalizaci klesl na předposlední, 16. místo. Kritika se na něj teď hrne ze všech stran. „Ani mladí nedělají takové chyby jako Vettel,“ shodují se bývalí šampioni Jenson Button s Damonem Hillem.

Foto: Claude Paris, ČTK/AP

Sebastian Vettel má o čem přemýšlet...

Článek

Experti formule 1 jsou zajedno. Němec si sám pod sebou kope hrob. Pod tlakem kupí jednu chybu za druhou. Navíc má obrovské problémy s týmovým kolegou. Sebastian Vettel prohrál s Charlesem Leclercem v posledních třech kvalifikacích a také v posledních třech závodech. Mladík z Monaka tak ztrácí na jasnou týmovou jedničku už jen tři body.

„Sebastian by měl být nyní opatrný. Už je na dobré cestě stát se týmovou dvojkou. Charles mu určitě nic neusnadňuje," varuje Ralf Schumacher v roli odborníka Sky.

Dvaatřicetiletý Vettel vykazuje známky, že přichází o svou schopnost dělat v závodech správná rozhodnutí, všímají si komentátoři.

Hamilton takové chyby nedělá

„Od Hockenheimu se dopustil několika chyb: Monza, Singapur, Bahrajn, Kanada a mnohé další," vypočítává ve svém sloupku pro Sky Sports bývalý závodník Martin Brundle.

„Je to jen nešťastná série událostí, nebo přišel o svůj přehled, reakce a úsudek, což se ukazuje v takových rychlostech a pod tlakem? Lewis Hamilton takové chyby nedělá, přitom je o dva a půl roku starší," poukazuje Brundle.

Pokud Němec nebude chtít ve Ferrari nosit vodu mladému Leclercovi, musí rychle zabrat.

„Když jeden z pilotů začne více a více sílit, tak tým se postupně začne koncentrovat na něj. Sebastian si musí dát pozor," míní Ralf Schumacher.

Dokáže opět získat kontrolu?

Tím spíš, že i Vettel stárne. „Stejně jako u několika pilotů v pozdějších stadiích kariér, také u Sebastiana vidíme, že v boji kolo na kolo ztrácí svůj úsudek a reakce," upozorňuje Brundle.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Sebastian Vettel na okruhu v Silverstonu.

Čtyřnásobný mistr světa je podle něj stále dost rychlý, aby krizi překonal. „Dokáže však opět získat kontrolu? To je velmi těžká otázka," pochybuje Brundle.

Ani podle Davida Coultharda to s Vettelem ve Ferrari nevypadá dobře. Němec je podle něj za zenitem.

Titul je fuč, tak aspoň ukončit sérii kiksů

K titulu by Vettelovi letos pomohl už jen zázrak. Důležitější tak pro něj bude konečně ukončit sérii kiksů, jimž nerozumí velká část padoku.

„Že zezadu sestřelil Verstappena? V každém případě neobvyklá chyba, hlavně u někoho s tolika zkušenostmi. Nevím, proč jich dělá tolik. Sledujeme, jak si Charles a Max jedno kolo za druhým nic nedarují - jenže žádný z nich neudělá takovou chybu. Dopustí se jí právě zkušený čtyřnásobný mistr světa," kroutí hlavou Jenson Button.

„Sebastian udělal další kiks pod tlakem," přitakává Damon Hill.

Již příští týden čeká Vettela domácí Velká cena Německa.

Reklama

Související témata: