Hlavní obsah

FIA podezírá McLaren z ovlivnění výsledků v Monaku

LONDÝN

Mezinárodní automobilová federace FIA začala vyšetřovat stáj formule 1 McLaren kvůli podezření z ovlivnění výsledků nedělní Velké ceny Monaka. Vedení týmu čelí obvinění, že nařídilo pilotu Lewisi Hamiltonovi, aby nechal vyhrát stájového kolegu a úřadujícího mistra světa Fernanda Alonsa.

Článek

"Zahájili jsme vyšetřování, protože je podezření, že došlo k porušení pravidel sportu," napsala FIA v prohlášení na internetových stránkách s tím, že zatím nechce spekulovat o případné výši trestu.

Federace se k prošetření incidentu rozhodla po té, co britské noviny napsaly, že vedení stáje Hamiltonovi nařídilo, aby neohrožoval Alonsa na první pozici. "Když jsem měl Fernanda na dosah, řekli mi, abych neblbnul a jel v klidu," prohlásil dvaadvacetiletý Hamilton. "Jedu formuli prvním rokem a na voze mám dvojku. Je proto jasné, kdo je týmová jednička," dodal britský pilot.

Podle pravidel je podobné ovlivňování závodů od roku 2002, kdy Ferrari nařídilo Rubensi Barichellovi, aby při Velké ceně Rakouska nechal vyhrát stájového kolegu Michaela Schumachera, zakázané.

"Mám čisté svědomí. Měli jsme závod skvěle rozjetý, proto jsme zvolili takovou taktiku, abychom o první dvě místa nepřišli, a nařídili pilotům, aby jeli na jistotu. Neřekli jsme však ty budeš druhý a ty první," odmítl obvinění šéf McLarenu Ron Dennis.

Reklama

Související témata: