Hlavní obsah

Räikkönen na ferrari si v Británii dojel pro třetí vítězství v sezóně

SILVERSTONE

Finský pilot Kimi Räikkönen s vozem Ferrari vyhrál nedělní Velkou cenu Británie formule 1 a při třetím triumfu v sezóně navázal na týden staré prvenství z Francie. Druhý skončil španělský obhájce titulu Fernando Alonso z McLarenu, třetí projel cílem domácího závodu jeho týmový kolega a vítěz kvalifikace Lewis Hamilton. Britský nováček ve formuli 1 nadále vévodí průběžnému pořadí letošního seriálu, když doposud získal 70 bodů.

Článek

Přes 100 000 Britů fandících kolem okruhu v Silverstonu se sice triumfu svého jezdce nedočkalo, ale dvaadvacetiletý nováček šampionátu prodloužil jedinečnou sérii, protože ani v devátém závodě MS i svojí kariéry nechyběl na stupních vítězů. Po polovině seriálu Hamilton stále bezpečně vede průběžné pořadí a před Alonsem má náskok 12 bodů. V neděli však musel po závodě uznat, že snad poprvé v sezóně chyboval.

"Myslím, že jsem se dnes rozhodl pro nesprávné nastavení auta. Zvolil jsem jinou zadní část vozu než Fernando a měl jsem s tím v závodě problémy," řekl Hamilton, jehož domácí debut sledovala v hledišti i fotbalová celebrita David Beckham s manželkou Victorií. "Byla to pro mě lekce, ale i tak z toho bylo deváté pódium za sebou, takže musím být spokojený a doufat, že příště předvedu lepší závod."

Räikkönen ztrácí na lídra 18 bodů, ale po dvanáctém vítězství v kariéře se probojoval o bod před týmového kolegu Felipeho Massu z Brazílie na třetí místo. Toho v nedělním závodu zradil vůz, přímo na startu mu při čekání na rozsvícení zelených světel zhasl motor. Po pilotově signálu směrem ke komisařům byl startovací proces odložen a Massa musel po dalším zaváděcím kole vyrazit do závodu z uličky v boxech namísto z původní čtvrté pozice.

Přesto se po bravurní stíhací jízdě propracoval na bodované místo a vedle tria favoritů už nestihl předjet jen Poláka Roberta Kubicu, který podruhé za sebou po havárii v Kanadě dojel s BMW čtvrtý.

V boji o vítězství se rozhodovalo "jen" při zastávkách v boxech. Hamilton po startu šikovně uhájil pole position před Räikkönenem a odrazil i jeho další útoky, ale když uspěchal pit stop a musel zabrzdit kvůli nedokončenému tankování, finský soupeř se po lépe zvládnuté návštěvě u mechaniků dostal před něj.

Ferrari se vrátilo do boje o titul

Aktuálně vedoucí Alonso také o něco později uhájil první místo, Räikkönen mu ale oplatil stejnou mincí při druhé výměně pneumatik. Bezpečné vedení Fin nepustil a jako první z elitní čtveřice jezdců vyhrál už třetí závod v sezóně. Před Francií uspěl i v zahajovacím závodě roku v Austrálii.

V Británii vyhrál poprvé, přičemž od roku 2003 stál vždy na stupních pro trio nejlepších. A zopakováním vítězství z Magny Cours potvrdil návrat rudých vozů do boje o titul. "Tady mi to v poslední době párkrát těsně uteklo. Vždycky došlo k něčemu, co mi vítězství překazilo. Teď ale všechno klaplo a já jsem šťastný," líčil Räikkönen.

"V kvalifikaci jsem tu sice zase udělal chybu, která mě stála pole position, ale počítá se závod, a ten jsem vyhrál. Od začátku jsem šetřil pneumatiky a benzin, abych mohl zůstat déle na trati a pak útočit. Vyšlo to perfektně," popsal svoji strategii.

"Myslím že ferrari byla dnes trochu moc rychlá. Tenhle výsledek toho ale mnoho nezměnil. Každopádně pro mne dnes bylo druhé místo maximem," řekl Alonso.

Příští Grand Prix se pojede 22. července jako Velká cena Evropy na německém okruhu Nürburgring.

VC Británie:
1. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:21:43,074 (prům. rychlost: 222,630 km/h), 2. Alonso (Šp./McLaren) -2,459, 3. Hamilton (Brit./McLaren) -39,373, 4. Kubica (Pol./BMW) -53,319, 5. Massa (Braz./Ferrari) -54,063, 6. Heidfeld (Něm./BMW) -56,336, 7. Kovalainen (Fin./Renault), 8. Fisichella (It./Renault), 9. Barrichello (Braz./Honda), 10. Button (Brit./Honda) všichni -1 kolo.
Průběžné pořadí (po 9 z 17 závodů):
1. Hamilton 70 bodů, 2. Alonso 58, 3. Räikkönen 52, 4. Massa 51, 5. Heidfeld 33, 6. Kubica 22, 7. Fisichella 17, 8. Kovalainen 14, 9. Wurz (Rak./Williams) 8, 10. Trulli (It./Toyota) 7.
Pohár konstruktérů:
1. McLaren-Mercedes 128, 2. Ferrari 103, 3. BMW-Sauber 56, 4. Renault 31, 5. Williams-Toyota 13, 6. Toyota 9, 7. Red Bull-Ferrari 6, 8. Super Aguri 4, 9. Honda 1.

Reklama

Související témata: