Hlavní obsah

Mrazivá slova o Schumacherovi: Je někdo úplně jiný a už nikdy nebude jako dřív

Bologna/Praha

Žádné dobré zprávy. Nemnoho informací o zdravotním stavu Michaela Schumachera uniklo na veřejnost od roku 2013, kdy si legendární pilot formule 1 přivodil vážné poranění hlavy při lyžování ve francouzských Alpách. Není divu, že fanoušci jednapadesátileté ikony motorsportu chtějí vědět, jak na tom populární Schumi je. Italskému deníku Contro Copertina nyní poskytl rozhovor známý neurochirurg Nicola Acciari. Ten tvrdí, že německý závodník už nikdy nebude takový, jak jsme si ho pamatovali. Italský doktor také popsal, jak vypadá fyzický stav pacientů s obdobnou diagnózou. Fanoušky bývalého závodníka Ferrari to bohužel vůbec nepotěší.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pilot formule 1 Michael Schumacher se Zlatým volantem

Článek

Michael Schumacher se vážně zranil v roce 2013 během lyžování ve středisku Méribel. Podle dostupných informací narazil hlavou do skály. Za necelý půlrok se probral z kómatu, rodina je od té doby ale ohledně jeho zdravotního stavu na slovo skoupá. Přiblížit ho fanouškům tak můžou alespoň slova neurochirurga Nicola Acciariho z nemocnice Bellaria v Boloni. Pozitivní ovšem vůbec nejsou.

„Musíme si představit osobu, která je velmi jiná než ta, kterou jsme znali ze závodů formule 1," promluvil doktor pro italský deník Contro Copertina. „Jeho tělo bude mít značně změněnou a zhoršenou organickou strukturu, stejně tak budou vypadat jeho svaly a jeho kosti," přiblížil lékař stav sedminásobného mistra světa.

Není ovšem známo, že by italský doktor se Schumacherem někdy během jeho léčby přišel do styku. Popis Acciariho je nutné brát spíše jako popis na základě zkušeností z mnohaleté lékařské praxe. Situaci ohledně zpráv týkajících se Schumacherova stavu nedávno dobře shrnul jeho přítel Jean Todt.

„Všichni víme, že měl Michael nehodu, která zanechala nějaké stopy. Všechno ostatní je soukromá záležitost," nechal se slyšet Todt, který jednapadesátiletého bávalého jezdce pravidelně navštěvuje v jeho švýcarském sídle.

„Četl jsem o jeho léčení neuvěřitelné věci. Jak už to bývá, tak ti, kteří něco vědí, nemluví. A ti, kteří žádné informace nemají, naopak do médií mluví," rozohnil se loni Todt.

Schumacher v minulém roce podstoupil intenzivní léčbu kmenovými buňkami na klinice Georges Pompidou v Paříži. Příznivci populárního německého závodníka doufali v pozitivní zprávy. „Neumím zázraky, nedělejte si příliš nadějí," brzdil ovšem tehdy nadšení francouzský lékař Philippe Ménasché.

Reklama

Související témata: