Hlavní obsah

Formule 1 dostává další rány. V Monaku se nepojede, další dva závody jsou odloženy

Londýn/Praha
Aktualizováno

Velká cena Monaka formule 1 se letos kvůli pandemii koronaviru neuskuteční. Zrušení proslulého závodu plánovaného na 24. května oznámili pořadatelé. Vedení šampionátu F1 dnes nejprve monackou Grand Prix odložilo společně se závody v Nizozemsku a Španělsku. Monacký automotoklub ale později uvedl, že populární Velká cena se v tomto roce nepojede ani v žádném náhradním termínu.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Se zahájením sezony počítají zástupci F1 a mezinárodní federace FIA nejdříve v červnu. Kromě toho se rozhodli odložit plánované změny technických a finančních pravidel z příští sezony na rok 2022.

Seriál mistrovství světa měl začít 15. března v Melbourne, Velká cena Austrálie ale byla po pozitivním testu na koronavirus u jednoho z členů stáje McLaren zrušena. Odloženy byly i další závody v Bahrajnu (22. března), Vietnamu (5. dubna) a Číně (19. dubna). Představitelé F1 doufají, že se pro ně podaří najít náhradní termíny.

Do Nizozemska se měla formule 1 vrátit poprvé od roku 1985, závodit se mělo 3. května na okruhu v Zandvoortu u Amsterodamu. Velká cena Španělska v Barceloně byla v programu 10. května.

Nejbližším závodem v kalendáři, který letos obsahoval rekordních 22 dílů, je Velká cena Ázerbájdžánu. V Baku se má jet 7. června. Tak pozdě ještě nikdy v historii sezona F1 nezačala. Nejpozději se seriál rozbíhal před 54 lety, kdy se v Monaku jel úvodní závod 22. května. V roce 1966 ale bylo na programu jen devět Velkých cen.

Grand Prix Monaka měla premiéru v roce 1929 a neuskuteční se poprvé po 65 letech. Její organizátoři uvedli, že odložení závodu není možné. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru v různých zemích, nevyzpytatelnému vývoji situaci a omezenému přístupu do Monackého knížectví je podle tamního automotoklubu nemožné závod uspořádat.

Pro případné odjetí odložených Velkých cen si šéfové seriálu udělali prostor tento týden přesunutím tradiční letní přestávky. Pauzu plánovanou na srpen, během níž stáje nesmí pracovat ani na vozech, přeložili na současné období, kdy se stejně žádné závody jet nemohou. Ze dvou týdnů ji navíc prodloužili na 21 dní.

Změny se dotknou i plánovaných úprav technických a finančních pravidel, které měly vstoupit v platnost od příští sezony a přinést do seriálu větší vyrovnanost. Vedení F1 je ale po telekonferenci se zástupci týmů a šéfem FIA Jeanem Todtem odložilo až na rok 2022.

Jednou z hlavních změn má být stanovení pevného finančního stropu, v jehož rámci by stáje mohly za sezonu utratit maximálně 175 milionů dolarů (čtyři miliardy korun). Nová budou i pravidla pro aerodynamiku monopostů a zavedení širších a odolnějších pneumatik. Kvůli nejisté finanční situaci v současné krizi způsobené koronavirem by ale bylo pro týmy složité připravit nyní na další sezonu nové vozy. Z úsporných důvodů se bude příští rok závodit s monoposty podle současné specifikace.

Reklama

Související témata: