Hlavní obsah

Ve formuli jedna se možná bude v pátek jezdit o milión dolarů

LONDÝN

Piloti formule jedna by v pátek před závodem mohli místo volných tréninků soutěžit o bonus milión dolarů. Navrhuje to výkonný ředitel stáje McLaren Martin Whitmarsh, který by tak chtěl zatraktivnit závodní víkendy během Grand Prix.

Článek

Whitmarsh se zamýšlí nad smyslem pátečních tréninků, které slouží především k přípravě týmů na závod, nikoli k honbě jezdců za co nejlepšími časy. Myslí si, že by tréninkům prospělo zkrácení na 45 minut a větší soutěživost.

"Možná by se mělo jezdit na opravdu tvrdých pneumatikách a vytvořit minisoutěž, kde se každý bude snažit jet co nejrychleji. Vítězný jezdec by pak dostal milion dolarů. Znamenalo by to, že by bylo o čem psát, a představilo by to celý víkend. Bylo by to oddělené od závodu," naznačil Whitmarsh svou představu.

Může ji prosadit z pozice šéfa nově založené Asociace týmů formule jedna (FOTA), která spolupracuje s mezinárodní federací FIA a majiteli práv při vylepšování závodů, snižování nákladů a zvyšování příjmů. Věří, že se jeho pracovní skupina během nadcházejících závodů v Japonsku a v Číně shodne na konkrétní podobě projektu, který pak předloží organizaci FOTA a mezinárodní federaci.

Reklama

Související témata: