Hlavní obsah

Mosley vyzývá k urychlenému snížení výdajů ve formuli 1

Podle prezidenta Mezinárodní automobilové federace FIA Maxe Mosleyho musí stáje formule jedna snížit do dvou let své výdaje. V opačném případě bude řadě z nich hrozit při současné světové ekonomické krizi krach. "Je zjevné, že současný stav ve formuli jedna je neudržitelný. Pokud se výdaje nesníží do roku 2010, budeme ve vážných problémech," varoval Mosley v rozhovoru pro BBC.

Foto: internet

Šéf FIA Max Mosley

Článek

Tento názor dokládá i fakt, že letošní sezonu už vzdal tým Super Aguri. Ostatní týmy vlastní buď multimilionáři či automobilové značky bojující s poklesem prodeje i ceny akcií. "V současné době máme dvacet aut. Pokud ztratíme dva týmy, budeme jich mít šestnáct. Pokud ztratíme tři, přestane být startovní pole důvěryhodné," upozornil Mosley.

S jeho názory se ztotožnil výkonný ředitel Williamsu Adam Parr, jenž oznámil, že jeho tým skončil rok 2007 ve ztrátě 37 miliónů dolarů. Podle něj by mohly některé týmy ušetřit až 200 miliónů dolarů ročně.

FIA dala Mosleymu pravomoc k vyjednávání se zástupci jednotlivých týmů o budoucích zeštíhlovacích opatřeních. "Dny, kdy týmy vyhazují 100, 200 či 400 miliónů ročně, jsou u konce," uzavřel Mosley.

Reklama