Hlavní obsah

Hamilton se stal před rozhodující GP terčem rasistických útoků

SAO PAULO

Vedoucí jezdec mistrovství světa formule 1 Lewis Hamilton se před rozhodující Velkou cenou šampionátu v Brazílii stal terčem rasistických útoků. Na internetu se objevila stránka, kde mohou odpůrci třiadvacetiletého prvního pilota tmavé pleti "házet" na trať okruhu v Interlagosu hřebíky, aby zastavili jezdce McLarenu v cestě za titulem.

Článek

"Hamilton nesmí dokončit závod. Musíme proto udělat cokoliv!" píše se na webu www.pinchalaruedadehamilton.com (Propíchni Hamiltonovi pneumatiky). Každý, kdo nepřeje mladému Britovi titul, si tam nejprve vybere, čím chce Hamiltona zastavit: připínáčkem, hřebíkem či dokonce dikobrazem. Ke každému předmětu pak je možné připsat vzkaz a Hamiltonovi odpůrci toho hojně využívají.

Většina vzkazů, jichž se během krátké doby sešlo bezmála 40 tisíc, je plná rasistických urážek, některé pilota McLarenu označují za opici, další za čokoládového mužíka a jiné mu přejí smrt.

Vedení Mezinárodní automobilové federace FIA autory stránek odsoudilo. "Diskriminace a předsudky nemají ve sportu ani ve společnosti místo," citovala prohlášení FIA agentura AP. "S prohlášením FIA se stoprocentně ztotožňujeme," doplnil mluvčí McLarenu.

Hamilton má problémy se španělsky mluvícími fanoušky od loňské sezóny, kdy z pozice týmové jedničky McLarenu vystrnadil dvojnásobného mistra světa Fernanda Alonsa. Rasistickým útokům čelil už při únorovém testování v Barceloně. Španělský pilot, který nyní jezdí za Renault, před nedělním závodem prohlásil, že udělá všechno pro to, aby titul získal Brazilec Felipe Massa z Ferrari a ne jeho bývalý týmový kolega.

Hamilton jde do posledního závodu sezóny se sedmibodovým náskokem před Massou. Titul mu jako nejmladšímu pilotovi v historii zajistí páté či lepší místo.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - sprint probíhá Živě
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články