Hlavní obsah

Motory formule jedna budou muset nově vydržet tři závody

PAŘÍŽ

Na základě nových pravidel seriálu mistrovství světa formule jedna budou muset motory jednotlivých monopostů vydržet oproti dosavadním dvěma tři závodní víkendy za sebou. Rozhodla o tom ve středu Světová rada Mezinárodní automobilové federace FIA v Paříži, která tak reagovala na snahy o snížení finančních výdajů týmů.

Článek

Zároveň rada odsouhlasila program Velkých cen pro příští sezónu, ve kterém chybí závod v Montrealu. Ten vypadl z kalendáře po říjnovém zasedání kvůli příliš velkým nákladům na pořádání. Poprvé po 50 letech se tak nepojede v Severní Americe žádný ze závodů tohoto prestižního seriálu.

Příští ročník MS bude tradičně odstartován 29. března v australském Melbourne. Oproti letošní sezoně i původně oznámenému kalendáři byl posunut termín Velké ceny Číny, která se pojede jako třetí závod již 19. dubna. Závěrečným podnikem bude 1. listopadu premiérový závod v Abú Zabí.

FIA se zároveň dnes vyslovila pro používání nového systému opakovaných záznamů krizových situací přímo během závodu. Traťoví komisaři tak budou moci ihned reagovat na sporné incidenty a předejít kontroverzním rozhodnutím od zeleného stolu. Ty byly v řadě letošních závodů předmětem kritiky a následovaly po nich zdlouhavé procesy rozsudků a odvolání.

Kalendář formule 1 na rok 2009:
29. března: Austrálie (Melbourne), 5. dubna: Malajsie (Sepang), 19. dubna: Čína (Šanghaj), 26. dubna: Bahrajn (Manáma), 10. května: Španělsko (Barcelona), 24. května: Monako (Monte Carlo), 7. června: Turecko (Istanbul), 21. června: Británie (Silverstone), 12. července: Německo (Nürburgring), 26. července: Maďarsko (Budapešť), 23. srpna: Evropa (Valencie), 30. srpna: Belgie (Spa), 13. září: Itálie (Monza), 27. září: Singapur, 4. října: Japonsko (Fudži), 18. října: Brazílie (Sao Paulo), 1. listopadu: Abú Zabí.

Reklama

  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články