Hlavní obsah

Honda končí kvůli krizi ve formuli 1, stáj je na prodej

Japonská automobilka Honda odchází z formule jedna. Na páteční tiskové konferenci to oznámil její výkonný ředitel Takeo Fukui, podle kterého vedení společnosti sáhlo k radikálnímu kroku kvůli celosvětové ekonomické krizi.

Článek

"Došli jsme k závěru, že se vzdáme všech aktivit ve formuli jedna, rok 2008 je posledním ročníkem naší účasti. Honda musí chránit své kmenové aktivity s ohledem na globální ekonomickou krizi," uvedl Fukui. Japonská automobilka podle něj nehodlá ani dodávat motory některému z ostatních týmů.

Zástupcům ostatních stájí tlumočili rozhodnutí Hondy šéf stáje Ross Brawn a výkonný ředitel Nick Fry na čtvrteční schůzce Asociace týmů formule 1 v Londýně.

Společnost se pokusí stáj prodat, ale na jednání s možnými zájemci nemá moc času, protože příští ročník mistrovství světa začne v Austrálii 29. března. Pokud by se kupec nenašel, závodilo by v roce 2009 jen osmnáct monopostů z devíti týmů. V průběhu poslední sezóny totiž odstoupila stáj Super Aguri, kterou Honda podporovala.

Honda vstoupila do formule 1 v roce 2000, kdy začala dodávat motory týmu BAR. Po sezóně 2005 japonská automobilka získala ve stáji většinový podíl a začala závodit pod vlastním názvem. Největším úspěchem stáje je vítězství Jensona Buttona ve Velké ceně Maďarska v roce 2006, kdy britský pilot přidal také dvě třetí místa. Letos se dostal na stupně vítězů Rubens Barrichello při Velké ceně Velké Británie.

Reklama

Související témata: